20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialUn vasluian a fost inchis pentru doi ani, pe baza unor falsuri

Un vasluian a fost inchis pentru doi ani, pe baza unor falsuri

Un vasluian a executat o pedeapsa de doi ani si doua luni de carcera pentru ca a ocupat o suprafata de teren, despre care expertii judiciari certifica astazi ca este “imaginara”. Neculai Lazar din Duda Epureni, judetul Vaslui, a fost inchis in 2004, desi, din inchisoare, a reusit sa demonstreze ca actele in baza carora a fost intemnitat erau false.
In acesti doi ani, Lazar a facut peste 100 de zile de greva foamei, a facut memorii la toate institutiile statului, fara vreun rezultat concludent. Dupa eliberarea conditionata, din 12 aprilie a.c., o echipa de experti judiciari au constatat ca suprafata de teren pe care ar fi ocupat-o abuziv nu exista in realitate, iar marturiile impotriva lui Lazar au fost mincinoase. Neculai Lazar intentioneaza sa dea statul roman in judecata pentru condamnarea suferita.

Adeverinte false, puscarie reala

Presedinte al societatii agricole “Fortuna Novaci”, Neculai Lazar a intrat in litigiu cu un concetatean, Vasile Istrate, care isi revendica suprafata de 0,5 hectare, situata in incinta societatii. Prin obtinerea a doua adeverinte false, eliberate de Primaria Duda Epureni, Istrate a putut sustine in fata instantei dreptul lui de proprietate. Magistratii, fara a face expertiza la fata locului, il condamna pe Lazar la doi ani si doua luni de inchisoare, cu executare. Neculai Lazar a sustinut pe tot parcursul procesului ca suprafata de teren revendicata nu exista in realitate. “Acest Istrate a obtinut de la Primarie doua adeverinte, din care reiesea ca a fost pus in posesie in anul 1998 cu terenul acesta. Apoi si-a pus trei martori, care se pretindeau proprietari ai vecinatatilor terenului. Vasile Avram, primarul de atunci, si secretarul Lucian Flocea, in dosarul 844//P/2004, au fost gasiti vinovati de eliberare de acte false”, spune Neculai Lazar. Ajuns in Penitenciarul Vaslui, el a declansat, inca din acea zi, greva foamei. “A venit la mine, in puscarie, un procuror de la Consiliul Superior al Magistraturii, adus de conducerea penitenciarului, alarmata ca aveam de acum 99 de zile de greva foamei”, mai spune acum Lazar.

Expertii isi spun, in sfarsit, cuvantul

Din cercetarile tardive ale oamenilor legii s-a constatat ca adeverintele emise de Primaria Duda Epureni in favoarea lui Vasile Istrate (decedat, in prezent – n.r.) au fost false si neconforme cu realitatea. Expertul judiciar trimis de Parchetul de pe langa Judecatoria Husi, Petrea Tudosa, constata un fapt aparent incredibil: “(…) in titlul de proprietate cu numarul 1856/49152, pe numele lui Istrate Vasile nu exista nicio suprafata de teren arabil care sa fi fost repartizata in parcela Topografica Curti-Constructii, proprietate de drept a Asociatiei Agricole Fortuna Novaci. Neavand in titlul de proprietate nicio suprafata in aceasta zona, sigur ca si vecinii care ar margini aceasta suprafata sunt imaginari”. “Da, recunosc faptul ca am gresit atunci ca am dispus eliberarea acelor acte, fara a consulta registrul agricol”, declara fostul primar Vasile Avram.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă