19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUn tânăr musulman radicalizat, condamnat în Suedia pentru pregătirea unui atentat sinucigaş

Un tânăr musulman radicalizat, condamnat în Suedia pentru pregătirea unui atentat sinucigaş

Un tânăr suedez musulman radicalizat a fost condamnat joi la 5 ani de închisoare de un tribunal din Stockholm care l-a găsit vinovat de pregătirea unui atentat sinucigaş, transmite AFP, preluată de Agerpres

Aydin Sevigin, un student în vârstă de 20 de ani, fără trecut infracţional şi descris ca un ‘lup solitar’, a fost semnalat autorităţilor chiar de mama sa. 

El nu îşi ascundea simpatiile faţă de gruparea jihadistă Stat Islamic şi a recunoscut că dorea să ‘moară ca martir’, însă a negat sistematic intenţia de a comite un atentat în Suedia. 

Ancheta nu a permis identificarea vreunei ţinte potenţiale. 

În 2015, Sevigin a încercat să plece în Siria trecând prin Turcia, care l-a expulzat de două ori. În urma acestui eşec, tânărul a decis să lovească pe teritoriul suedez, a susţinut acuzarea. 

Aydin Sevigin a fost arestat în februarie 2016 de serviciul antiterorist suedez, alertat de mama sa care descoperise cumpărăturile suspecte făcute de fiul său: sticle cu acetonă, chibrituri, bile de oţel, o oală sub presiune, fire electrice, baterii, adezivi. 

Aceste elemente pot servi la fabricarea tipului de explozibil folosit de autorii atentatului de la Boston din aprilie 2013, soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi, conform mărturiei unui expert în instanţă. Acetona apare şi în ancheta asupra atacurilor teroriste de la Paris şi Bruxelles. 

La percheziţie, anchetatorii au găsit un telefon mobil care se deschidea cu parola ‘jihad’. 

Foto: printscreen www.expressen.se

Cele mai citite

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă