16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialUn şomer cu un Premiu César

Un şomer cu un Premiu César

Vincent Lindon a primit ­trofeul „Cel mai bun actor“ la Premiile César 2016, ­pentru rolul unui şomer care-şi caută de lucru, în zilele noastre, într-o Europă ­dominată de „Legea ­pieţei“. Filmul poate fi văzut zilele acestea pe marile ecrane din România.

Thierry (jucat de actorul Vincent Lindon) este un om obişnuit. Are 51 de ani şi o viaţă întreagă dedicată unei companii care brusc a decis că nu mai are nevoie de el, pentru că şi-a relocat producţia într-o ţară cu mână de lucru mai ieftină.

Pentru a-şi găsi un loc de muncă la vârsta lui, trebuie să treacă prin nişte încercări cel puţin umilitoare: cursuri de recalificare inutile, interviuri prin Skype, celebrele, de-acum, “sesiuni de coaching” etc. Toate par menite să-l “scape” de vechea sa identitate şi să-i ajusteze respectul faţă de sine, în numele reeducării, pentru a se potrivi noului sistem tehnocratic neoliberal.

Filmul urmăreşte eforturile acestui bărbat până când, în sfârşit, reuşeşte să-şi găsească un job. Acesta constă în supravegherea propriilor săi colegi de muncă şi vine la pachet cu o serie de dileme morale pe care Thierry trebuie să le soluţioneze cumva.

Vincent Lindon este la a ­treia colaborare cu regizorul Stéphane Brizé, după Mademoiselle Chambon şi A Few Hours of Spring. Majoritatea rolurilor ­sale au fost în filme cu puternică rezonanţă socială, Lindon fiind plasat în contexte economice dificile, de cele mai multe ori şomer. Un exemplu reprezentativ este pelicula Fred (1997), de Pierre Jolivet, în care Lindon este un muncitor ­calificat, şofer de macara, care nu reuşeşte să-şi găsească de lucru.

„Mi s-a părut relevant să-l arăt pe Thierry în acest context social, al situaţiei umilitoare rezultate din intrarea în şomaj”, spune regizorul Stéphane Brizé. “Să-l vedem la coadă la biroul de şomaj, la interviurile desfăşurate prin Skype etc. Nimeni nu este răutăcios cu el în mod special. Însă absolut toţi – chiar şi fără să vrea sau fără să lase să se vadă – pun umărul la violenţa acestei lumi faţă de oamenii aflaţi în situaţia sa. Asta-i viaţa în zilele noastre. Şi, pe măsură ce vezi cum stau lucrurile, realizezi că Thierry realmente nu are altă opţiune decât aceea de a accepta ceea ce i se oferă”.

Actorul francez Vincent Lindon are 57 de ani, iar printre prietenii săi cei mai buni se numără actorul şi cântăreţul Patrick Bruel, precum şi prinţesa Caroline de Monaco, al cărei partener a fost între anii 1990 şi 1995.

A fost căsătorit cu actriţa Sandrine Kiberlain, pe care a cunoscut-o pe un platou de filmare în 1993. Ulterior au divorţat. S-au reîntâlnit în 2009, în decorul peliculei Mademoiselle Chambon, unde au jucat împreună. El avea rolul unui tată ­care se îndrăgosteşte de profesoara fiului său. Recent, ­Vincent Lindon a intrat în atenţia presei pentru o relaţie amoroasă cu actriţa Chiara Mastroianni.  

Cele mai citite

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Rusia a sărbătorit victoria asupra nazismului cu o paradă militară în Piața Roșie

Rusia a marcat victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin și-a reconfirmat...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă