15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUn nou festival pe harta culturală a ţării

Un nou festival pe harta culturală a ţării

Creat de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică şi de conducătorul acesteia, dirijorul Christian Badea, festivalul va avea o primă ediţie în luna mai a anului viitor. În avanpremieră însă a fost prezentat un superb concert de gală care a avut loc în spaţiul sacru al Bisericii Romano-Catolice ”Sfânta Treime” din Sibiu. Deşi impunătoare şi spaţioasă, ca orice catedrală catolică, biserica s-a dovedit neîncăpătoare pentru sibienii şi turiştii care au luat pur şi simplu cu asalt străvechiul edificiu. Chiar şi după ce publicul avid de muzică a ocupat băncile, spaţiile de trecere şi balcoanele, afară încă mai rămăsese un număr impresionant de persoane care şi-ar fi dorit să participe la concert.

Interesul pentru acest eveniment s-a dovedit absolut justificat de ceea ce avea să urmeze: un concert de zile mari realizat de muzicieni români tineri şi foarte tineri, unii încă studenţi la diferite universităţi de muzică din ţară şi din străinătate, alţii profesionişti deja, instrumentişti ”titulari” (ca să folosim un termen din fotbal) la diverse filarmonici, adunaţi şi ”antrenaţi” special pentru acest eveniment de două nume grele ale muzicii mari, violonistul italian Giuliano Carmignola şi dirijorul Christian Badea.

În prima parte, şi-au făcut apariţia în altarul bisericii, transformat în scenă, frumoasele instrumentiste din Ansamblul ”La Stravaganza”, condus de Giuliano Carmignola. Acest ansamblu baroc a fost creat ca un omagiu adus lui Antonio Vivaldi, fetele interpretând de altfel celebrele ”Patru anotimpuri”, avându-l ca dirijor şi ca solist pe Giuliano Carmignola.

„Preotul roşu” şi orfelinele sale

Antonio Vivaldi, preot de profesie, a fost vreme de mulţi ani profesor de muzică la un mare orfelinat din Veneţia, ”Ospedale della Pietta”. Mai bine de 6000 de fete erau închise acolo, fie pentru că nu aveau părinţi, fie pentru că proveneau din legături ilegitime ale unor nobili cu o morală ceva mai ”relaxată”. Orfelinele primeau totuşi o educaţie aleasă, iar cele mai talentate dintre ele erau instruite de Vivaldi şi ajungeau să facă parte din orchestra şcolii, care foarte curând a ajuns una dintre cele mai apreciate din Veneţia. ”Preotul roşu”, cum era poreclit Vivaldi pentru că era roşcat, a compus marile lui creaţii special pentru ansamblul său de fete, el fiind solist şi dirijor. La trei secole distanţă, la Sibiu, a fost creat, iată, un nou ansamblu de fete în amintirea celui de la Ospedale della Pietta. Noul Vivaldi este Giuliano Carmignola, care, pe lângă imensul său talent interpretativ, mai are o calitate ce îl califică pentru acest „job”: este şi el veneţian. După ce Ansamblul baroc „La Stravaganza” a cules ropote de aplauze, a venit rândul unei orchestre în toată legea, create, de asemenea ad-hoc, din tineri instrumentişti români: Mozart Kammerphilarmonie Sibiu – Hermannstadt. Orchestra a fost dirijată de Christian Badea şi a concertat capodopera lui Mozart, Simfonia nr.41 K.551 „Jupiter”, despre al cărui genial final muzicologul britanic Sir George Grove spunea: „Pentru acest final, Mozart şi-a păstrat toate resursele artei sale, toată puterea de creaţie. Niciunde în toată opera lui nu a atins această culme.”

Concertul s-a bucurat de un succes uriaş şi a fost aplaudat minute în şir în picioare de marea de lume care ocupase Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” din Sibiu.

Festival şi academie

Conceptul festivalului dublat de o academie de muzică ne-a fost explicat de dirijorul Christian Badea, care a înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică tocmai din dorinţa de a-i sprijini pe tinerii instrumentişti români: ”Acest proiect dă posibilitatea tinerilor noştri muzicieni să se perfecţioneze fără a fi nevoie să emigreze. Noi vom aduce nume mari ale muzicii, fie români care şi-au făcut o carieră importantă în străinătate, fie străini, care să îi pregătească pe aceşti tineri talentaţi prin workshopuri şi masterclass-uri, dar şi prin realizarea împreună a unor concerte. Proiectul adună laolaltă vitalitatea tinerească şi înţelepciunea artiştilor maturi. În cadrul Academiei, tinerii vor fi deci instruiţi de muzicieni celebri, iar festivalul va consta în prezentarea rodului muncii lor comune, respectiv a concertelor, în faţa publicului”.

Cele mai citite

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă