20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialUn miliţian pensionat, şef peste o piaţă de 2 miliarde de euro

Un miliţian pensionat, şef peste o piaţă de 2 miliarde de euro

Noul preşedinte al CSA, Constantin Buzoianu, apropiat al controversatului Constantin Toma, are mai multă experienţă în Poliţie, carieră din care a ieşit la pensie, decât ca profesionist în asigurări.

Parlamentul a aprobat numirea lui Constantin Buzoianu în funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), după ce Romeo Ionuţ Comăniciu, avizat săptămâna trecută pentru acest post, a ieşit în mod misterios din cărţi.

Candidatura lui Constantin Buzoianu fusese avizată în comisii cu 23 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”. Voturile favorabile au fost date de către deputaţii şi senatorii din arcul puterii, iar votul împotrivă i-a aparţinut senatorului PSD Iuliu Nosa, care a precizat, în explicarea opţiunii sale, că şedinţa nu se desfăşoară conform procedurilor parlamentare, având în vedere că la Comisia de buget-finanţe din Senat nu există cvorum.

„Îngerul păzitor” al controversatului domn Toma?

Constantin Toma, controversatul fost şef al Omniasig, îndepărtat recent de la conducerea asigurătorului în urma mai  multor scandaluri de presă, are motive de bucurie. Un apropiat al său, fost consilier personal, va supraveghea, cel mai probabil  piaţa asigurărilor din România. Este vorba chiar despre Constantin Buzoianu, omul care după ce şi-a încheiat cariera de angajat al ministerului de Interne a devenit consilier al fostului director Omniasig şi, ulterior, vicepreşedinte al CSA, poziţie din care deputaţii şi senatorii din Comisia de buget, finanţe l-au propulsat în funcţia de şef plin al supraveghetorului.

Presa a scris în repetate rânduri că, din poziţia de director al Omniasig, Constantin Toma făcea concurenţă chiar companiei pe care o conducea cu ajutorul unei alte firme de asigurări, Platinum, al cărei acţionar majoritar este. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care actualul acţionar majoritar al Omniasig adică Vienna Insurance Group a decis să îl demită pe Toma. În perioada în care fostul director al Omniasig a desfăşurat activităţile “paralele”, Buzoianu era vicepreşedinte al CSA iar faptul că supraveghetorul pieţei a fost mai  mult decât pasiv cu privire la speţa Omniasig-Platinum este de notorietate.  Presa a mai scris şi despre faptul că Toma a căpuşat nu doar compania pe care o conducea ci şi altele din grupul VIG cum ar fi Asirom.

Cine este Constantin Buzoianu

Constantin Buzoianu, 62 de ani, a fost timp de două decenii ofiţer de poliţie în Ministerul de Interne, potrivit CV-ului său.  Absolvent de ASE în 1971, Buzoianu a lucrat câţiva ani ca economist, după care a intrat în Ministerul de Interne. Din 1976, timp de 4 ani, el a fost ofiţer de poliţie economică la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, fiind apoi promovat ca şef birou în cadrul aceleiaşi instituţii.

După ce în 1987 a trecut la Regionala CFR Constanţa, ca şef serviciu poliţie transporturi, Buzoianu a revenit la IPJ Constanţa după Revoluţie, în 1992, ca director – inspector şef. Doi ani mai tărziu, cel care ocupă acum postul de vicepreşedinte al CSA a fost numit director general la Direcţia Generală de Paşapoarte, Poliţie de Frontieră şi Străini.

În 1997, el este trecut în rezervă, iar peste un an este angajat la Omniasig, pe postul de consilier al directorului general de atunci, Constantin Toma. Din 2006 el ocupă funcţia de vicepreşedinte al CSA. 

Numire cu năbădăi

Propunerea şi validarea lui Comăniciu, anterioară propunerii şi validării lui Buzoianu, au venit la nici o zi după ce acele două Comisii de Buget-Finanţe au respins candidatura lui Cristian Constantinescu, fost preşedinte al Allianz-Ţiriac şi al Uniunii Naţionale a Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România (UNSAR), cu 25 de voturi împotrivă şi doar 14 pentru, ceea ce arată că nu a avut nici măcar susţinerea tuturor parlamentarilor PDL. Unul dintre motivele pe care membrii comisiei l-au invocat, se pare, în sensul respingerii candidaturii lui Constantinescu este incompatibilitatea dintre statutul de şef al CSA şi acela de acţionar şi membru în Consiliul de Administraţie al Allianz-Ţiriac. De asemenea, Constantinescu ar fi implicat într-o cercetare în care este acuzat de mai multe nereguli pe care le-a comis pe perioada cât a condus compania Allianz-Ţiriac. Printre acestea se numără şi numirea unor rude şi apropiaţi în posturi-cheie din companie.Angela Toncescu, pe de altă parte, ieşise din cărţi încă din urmă cu două săptămâni, când cele două Comisii de Buget-Finanţe-Bănci l-au chemat la audieri pe Cristian Constantinescu.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu a dat avizul proiectului Drumului Expres Focșani – Brăila

Ministerul Transporturilor a aprobat joi, 23 mai 2024, indicatorii tehnico-economici pentru Drumul Expres Focșani-Brăila, o investiție estimată la aproximativ un miliard de Euro, a...

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a organizat Gala Micilor Olimpici - cel mai mare eveniment din țară, dedicat preșcolarilor talentați, participanți și finaliști...

Soțul candidatei PSD la Primăria Izvoarele-Giurgiu, striptease și show pornografic în stradă

Lupta electorală pentru fotoliul de primar a atins cote greu de imaginat într-o comună din județul Giurgiu, unde soțul candidatei PSD a făcut,...
Ultima oră
Pe aceeași temă