12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUn film tipic de actiune, tratat cu afectiune - "Nume de cod:...

Un film tipic de actiune, tratat cu afectiune – “Nume de cod: Mercury”

Filmul este o poveste incredibila, dar plauzibila, despre lumea aspra in care traim. Regizat de veteranul filmelor de suspans, Harold Becker, dupa un scenariu scris de Lawrence Konner si Mark Rosenthal, filmul are toate ingredientele unui thriller, dar si o doza foarte mare de emotie.

Simon, un baietel autist de 9 ani, dar un mic geniu care reuseste sa rezolve cele mai complexe puzzle-uri, descifreaza codul Mercury, pus la punct de locotenent-colonelul Kudrow de la NASA pentru a asigura protectia agentilor infiltrati. Ambitiosul Kudrow, a carui reputatie este compromisa de acest eveniment fortuit, este hotarat sa il suprime pe baiat cu orice pret. Iar Art Jeffries, veteran al FBI pus pe tusa, este insarcinat cu protejarea pustiului.

"Nume de cod: Mercury" este genul de film cu multe scene de actiune, inclusiv prin trenuri in miscare ori cu o incaierare menita sa-ti taie respiratia pe acoperisul unui zgarie-nor. Harold Becker este expert in crearea tensiunii, mai ales cand are sub mana un scenariu cu intorsaturi complexe in jurul unei povesti cu o actiune foarte clara. Toate personajele sunt si ele extrem de bine conturate.

Mai este si forta actorilor, incepand cu Bruce Willis, cu o performanta ca la carte, facand ceea ce stie mai bine. El este, ca intotdeauna, cel care lupta pentru Bine, in ciuda tuturor obstacolelor. Bruce Willis a avut una dintre cele mai interesante cariere pentru un actor, mentinandu-si statutul de star de la "Maddie si David", trecand prin "Die Hard" si ajungand la "Ingerii lui Charlie". Personajele sale evolueaza de la eroul de actiune plin de muschi la barbatul absolut obisnuit. si aici este terific in rolul durului agent FBI care are o inima mare. Nu e un rol diferit de cele obisnuite, dar reuseste sa adauge adancime si sensibilitate, dezvoltand o relatie emotionanta cu Simon.

Alec Baldwin joaca rolul maleficului care e gata sa sacrifice inocenti pentru satisfactia propriului ego – o perfomanta asemanatoare cu cea avuta in "Totul de vanzare". Apare mai mereu in umbra, cu acele mici sclipiri in ochi care ii dau o alura de om rau. Are carisma si un aspect matur, cu o prezenta incarcata de substanta, asa cum ii cere rolul. Baldwin este fermecator si rafinat, dar simultan prezinta semne ale unei fiinte intunecoase, periculoase, pline de metehne. Urmariti scena din pivnita cu vin – aici se vede psihologia umana la lucru. Iar scena intre patru ochi dintre Baldwin si Willis este de neuitat.

La mijloc se gaseste prins un baietel suferind de autism, care a compromis din intamplare planurile lui Kudrow si care e luat sub aripa protectoare a lui Art Jeffries. Actorul Miko Hughes a petrecut mult timp alaturi de copiii cu autism de la o scoala speciala si a lucrat cu un psiholog pentru a intelege mai bine cum sa-l portretizeze pe Simon. Expresiile si reactiile lui sunt extraordinare. Exprima credibil si cu mare acuratete trairea unui copil suferind de aceasta boala. Hughes a fost elogiat pentru jocul sau si a primit premiul pentru cel mai bun tanar artist al anului 1999.

Miko Hughes nu era un debutant la vremea aceea. A aparut intr-o reclama cand avea numai 22 luni, iar la doi ani a jucat in filmul de groaza "Cimitirul animalelor" (1989), cu rolul unui copil care se intoarce din mormant cu o infatisare demonica si vorbeste ca un adult. Performanta i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor mai mic de 9 ani. Pana la "Mercury rising", a mai fost vazut in serialele "Casa plina" si "Babes" si pe marele ecran in "Politist de gradinita",  "Ursul Jack" (1993), "Apollo 13" (1995) ori "Zeus si Roxanne" (1997).

Cand copiii se afla in mijlocul unor evenimente dramatice, actiunea se domoleste, lasand loc afectiunii. Willis are o legatura foarte buna cu copilul, asa cum a facut si in filmul sau urmator, "Al saselea simt".

"Mercury rising" este una dintre ultimele partituri ale lui John Barry, compozitor care a primit de cinci ori premiul Oscar si de patru ori Grammy si a realizat muzica filmelor "James Bond", "Leul in iarna", "Departe de Africa", "Dansand cu lupii", "Born free" s.a. Tema Simon (foarte lenta) pare sa domine coloana sonora – este tandra, evocativa, foarte miscatoare.

Nume de cod: Mercury
Thriller, SUA, 1998.
Durata: 1h 48min.
Regia: Harold Becker.
Cu: Bruce Willis, Alec Baldwin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă