20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialUn cerb a fost ucis de maidanezii de la zoo

Un cerb a fost ucis de maidanezii de la zoo

Maidanezii cazaţi la Grădina Zoologică „Gârboavele” de la Galaţi au făcut o primă victimă printre animalele din adăposturi: un cerb a decedat după ce a fost atacat de câinii care au pătruns în incinta rezervată cerbilor şi căprioarelor.

În octombrie, relatam în „România liberă” că Garda de Mediu Galaţi a descoperit că la Zoo „Gârboavele”, aflată în lucrări de modernizare, sunt cazaţi câini maidanezi. Situaţia este tolerată de conducerea CJ Galaţi, care coordonează modernizările şi nu-i deloc străină de existenţa padocului „ad hoc”. Episodul e descris în Procesul-verbal nr 2.334/16.12.2013, încheiat de DSV Galaţi: „În data de 09.12.2013, în jurul orelor 17.50-18.20, a decedat un cerb carpatin în vârstă de 6 ani, cauza fiind faptul că a fost întrerupt curentul şi au intrat câinii în padoc, speriind cerbul”, se spune în documentul DSV. În actul de necropsie nr 245/10.12.2013 se spune că cerbul era perfect sănătos, cauza morţii fiind „stop cardiac cauzat de frică”. În acelaşi document se mai spune că cerbul a făcut stop cardiac „urmare a şocurilor electrice după revenirea curentului electric şi posibil al câinilor pătrunşi în adăpost”. Cerbul nu putea fi ucis de impulsurile gardului electric, alimentat la 12 volţi. Sunt impulsuri neletale, cu rolul de a determina un eventual intrus să se retragă, nu să-l ucidă.

Câini cazaţi în cuşca vulpilor

În septembrie, Garda de Mediu a efectuat un control la Zoo „Gârboavele”, după ce instituţia a fost sesizată că la Zoo sunt aduşi maidanezi din Galaţi şi cazaţi în vechile cuşti, după ce sunt mutate animalele în noile adăposturi. Prin parcul zoo hălăiduiesc şi haite de maidanezi care pătrund prin zona în care fost extinsă grădina zoo, dar nu a fost construit gardul. Comisarii au întocmit nota de constatare nr 985/23.09.2013: „Datorită lipsei gardului din zona extinsă, curtea a fost invadată de câinii comunitari din zonă. Datorită acestui eveniment, administratorul parcului a luat decizia de a aduna câinii comunitari pe care i-a cazat în vechile cuşti (cea destinată vulpilor), pentru stoparea stresului animalelor sălbatice de talie mică. În urma inventarierii de către subsemnaţii din cadrul Gărzii de Mediu, au fost găsiţi 25 de câini”, au constatat comisarii.

Ministerul Mediului o dă pe propagandă

Exact instituţia care ar trebui să ia măsuri pentru eliminarea situaţiei uluitoare de la Zoo „Gârboavele”, încearcă muşamalizarea cazului. În adresa nr 15.165/AJ/17.02.2014, semnată de secretarul de stat Anne Jugănaru, Ministerul Mediului transmite unei publicaţii din Galaţi că cerbul a murit speriat de gardul electric: „S-a emis ipoteza că cerbul ar fi încercat să evadeze, în momentul când a sesizat lipsa de curent în gardul electric. (…) Într-unul din momentele când cerbul escalada gardul, curentul a revenit, producându-i animalului şocuri repetate, care au dus la decesul acestuia”. Ipoteza cu „evadarea” şi „escaladarea” e contrazisă de un medic veterinar care a preferat să îşi păstreze anonimatul,: „Este foarte posibil ca acel cerb să fi făcut stop cardiac în cazul în care a fost atacat de câini, pentru că cerbii şi căprioarele sunt animale foarte sperioase. Gardul cu impulsuri electrice nu putea să îi facă nici un rău”. Ar mai fi o întrebare: cum a sesizat cerbul lipsa curentului în gardul electric de care nu se apropia din instinct de conservare?!

 

Maidanezii fac legea

Grădina Zoologică şi Grădina Botanică din Galaţi sunt administrate de Complexul Muzeal de Ştiinţe Naturii (CMSN), aflat sub autoritatea CJ Galaţi. Directorul CMSN Galaţi, Emil Strungă a cerut în nenumărate rânduri Serviciului Ecosal să strângă maidanezii care au invadat Zoo, dar şi Grădina Botanică, unde au fost mai multe cazuri de elevi atacaţi de maidanezi. Strungă a fost contrat de Paraschiva Vintilă, consilieră al preşedintelui CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, ambii cunoscuţi ca protectori ai câinilor fără stăpân. În condiţiile în care conducerea CJ insistă în tolerarea maidanezilor la Zoo şi Grădina Botanică, Emil Strungă a demisionat din funcţia de director al CMSN. Din cauza protejării maidanezilor la Zoo „Gârboavele”, a demisionat şi medicul veterinar al grădinii, Dan Gâscă.

Cele mai citite

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă