17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUEFA a deschis o PROCEDURĂ DISCIPLINARĂ împotriva echipei Steaua

UEFA a deschis o PROCEDURĂ DISCIPLINARĂ împotriva echipei Steaua

UEFA a anunţat, luni, pe site-ul oficial, că a deschis o procedură disciplinară împotriva echipei de fotbal FC Steaua.

A fost deschisă o procedură împotriva clubului Steaua Bucureşti în baza articolelor 2.04.g, 2.05 şi 2.10 ale regulamentului ediţiei 2013/2014 al UEFA Champions League, referitoare la criteriile de admitere pentru participarea în competiţiile UEFA”, se arată pe site-ul UEFA.

UEFA a deschis o procedură şi împotriva clubului turc Beşiktaş, acuzat de “activităţi privind trucarea de meciuri” ce ar fi avut loc în timpul finalei din 2011 a Cupei Turciei.

Ambele cazuri vor fi analizate de Comisia de Control şi Disciplină a UEFA în data de 21 iunie, la Nyon, iar un verdict va fi dat în săptămâna care începe la 24 iunie.

Accesul presei nu va fi permis la audierile celor două echipe, se mai arată pe site-ul oficial al UEFA.

Citeşte şi: Ce spune UEFA despre posibila EXCLUDERE a Stelei. De ce DEPINDE decizia

Steaua riscă excluderea din Champions League în urma condamnării lui Gigi Becali în dosarul Valiza.

Potrivit regulamentului UEFA, “un club nu va putea participa în Champions League în cazul în care a fost implicat direct sau indirect în orice activitate care vizează aranjarea sau influenţarea rezultatului unui meci la nivel naţional sau internaţional, după intrarea în vigoare a articolului 50(3) din Statutul Uefa [n.r. 27 aprilie 2007]”.

În acest caz, motivarea deciziei din dosarul “Valiza” ar putea cântări decisiv, deoarece o parte din faptele comise de Becali s-au petrecut anterior intrării în vigoare a acestui articol.La momentul producerii faptelor pentru care s-a dat condamnarea în dosarul “Valiza”, Gigi Becali nu deţinea nici o funcţie oficială în structura clubului Steaua, însă controla indirect activităţile de la club prin cunoştinţele şi rudele sale.

Citeşte şi: DOSARUL VALIZA. Banii confiscaţi de la Becali ar trebui să ajungă la Casa Fotbalului, potrivit regulamentului FRF

Mai mult, Teia Sponte, condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul “Valiza”, era la momentul producerii faptelor vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, la 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Valiza”, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Becali se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. 

Potrivit rechizitoriului din dosarul „Valiza”, întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului “Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la “Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu “CFR 1907 Cluj”, preciza DNA. 

Cele mai citite

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă