17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialUE cere eliberarea unui cetăţean estonian. Rusia l-a declarat SPION şi l-a...

UE cere eliberarea unui cetăţean estonian. Rusia l-a declarat SPION şi l-a condamnat

Uniunea Europeană a solicit, vineri, autorităţilor de la Moscova eliberarea unui cetăţean eston pe care Federaţia Rusă îl consideră spion. Ba mai mult, bărbatul a şi condamnat, miercuri, de un tribunal din Rusia la 15 ani de închisoare, infomează Le Monde, preluat de Mediafax.

Cetăţeanul eston a fost arestat în Rusia după ce fusese, conform autorităţilor de la Tallinn, răpit în Estonia de către serviciile secrete ruse în 2014. El a fost declarat “vinovat de spionaj, de posesie ilegală de arme şi de traversare ilegală a frontierei ruse“, în cadrul unui proces care a avut loc cu uşile închise, a precizat avocatul său. El trebuie să decidă dacă va face apel “în urma consultării cu reprezentanţii ambasadei Estoniei“.

Serviciile speciale ruse (FSB) au afirmat în septembrie 2014 că l-au arestat pe Eston Kohver în apropiere de frontiera estoniană, în timp ce încerca să efectueze o operaţiune de spionaj.

Pe de altă parte, Parchetul din Estonia a oferit asigurări că cetăţeanul său a fost “capturat de către necuoscuţi veniţi din Rusia, în timp ce era de serviciu pe teritoriul estonian, luat cu forţa de către persoane înarmate”. Diplomaţia estoniană a condamnat imediat această decizie a justiţiei, numind-o “detenţie ilegală”. Aceasta a cerut eliberarea imediată şi a denunţat o “încălcare flagrantă a legii internaţionale”.

Federica Mogherini, şeful diplomaţiei europene, a cerut de asemenea Rusiei să îşi revizuiască decizia: “Uniunea Europeană continuă să solicite Federaţiei Ruse să acţioneze în conformiate cu obligaţiile internaţionale, să-l elibereze imediat pe Kohver şi să îi garanteze întoarcerea în siguranţă în Estonia”.

David Lidington, secretar de stat pentru Europa în Marea Britanie, a spus că este “profund preocupat” de această condamnare, care are loc pe fondul tensiunilor fără precedent între Moscova şi ţările din Occident.

 

 

Cele mai citite

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...

FOTO. Campania în care primarul Capitalei ascunde adevărul continuă. Nicușor Dan se filmează în Centrul Istoric, scoțând din cadre dezastrul

Nicușor Dan  își transmite mesajele electorale în videoclipuri, multe dintre ele filmate în Centrul Istoric al Capitalei, lângă clădiri ale căror fațade arată bine,...

Probleme pentru IT-iștii din Cluj. Gameloft, concedieri masive

Gameloft va închide studioul său din Cluj-Napoca, a transmis compania. Peste 100 de angajați vor fi concediați. „La nivel de companie trebuie să reevaluăm în...
Ultima oră
Pe aceeași temă