21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialUE adresează un avertisment liderului belarus, după o întâlnire cu opozanţii săi...

UE adresează un avertisment liderului belarus, după o întâlnire cu opozanţii săi politici

Uniunea Europeană (UE) l-a îndemnat joi seara pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko să îi elibereze pe toţi deţinuţii politici şi să democratizeze ţara, după o întâlnire fără precedent cu opozanţi ai regimului său, înaintea summit-ului Parteneriatului Estic, la Varşovia, relatează AFP, scrie Mediafax.

“Nu vom putea relua deplin procesul de apropiere (cu Minskul) fără înregistrarea unor progrese clare spre democratizare şi respectarea drepturilor omului”, a declarat pentru presă Herman Van Rompuy, preşedintele UE.

“Acest lucru înseamnă eliberarea imediată şi reabilitarea tuturor deţinuţilor politici, dar şi deschiderea unui dialog sincer cu opoziţia”, a adăugat el.

Van Rompuy a făcut aceste declaraţii după ce a discutat cu o delegaţie de aproximativ zece opozanţi belaruşi, în prezenţa premierului polonez Donald Tusk, a cărui ţară deţine preşedinţia UE. Un asemenea tip de întâlnire la nivelul UE nu a mai avut niciodată loc până acum.

“Ceea ce am auzit este un motiv suficient să reafirmăm că în ceea ce ne priveşte nu va exista nicio concesie sau vreun gest în direcţia regimului belarus, în lipsa eliberării tuturor deţinuţilor politici”, a subliniat Tusk.

“Continuăm să monitorizăm situaţia şi suntem pregătiţi să acţionăm, dacă va fi necesar”, a ameninţat Van Rompuy, o aluzie la o posibilă nouă serie de sancţiuni împotriva regimului lui Lukaşenko.

Potrivit unor diplomaţi, europenii se gândesc să extindă lista celor vizaţi de blocarea averilor şi interdicţia de a primi vize în UE (pe care se află deja 192 de persoane), dar mai ales la o extindere a sancţiunilor economice împotriva întreprinderilor care au legături cu puterea.

Aceste avertizări intervin cu puţin timp înainte de deschiderea la Varşovia a celui de al doilea summit al şefilor de stat şi de Guvern din cadrul Parteneriatului Estic, un forum creat în 2009 la iniţiativa Poloniei şi Suediei, între cele 27 de state membre ale UE şi Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, şase foste republici sovietice.

Lukaşenko, vizat de interdicţia de călătorie în UE, nu a fost invitat. Europenii l-au invitat pe ministrul său de Externe, care a refuzat. Până la urmă, Belarusul a trimis doar un ambasador.

Cele mai citite

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă