20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialUE a început formarea primului contingent de 570 de militari malieni

UE a început formarea primului contingent de 570 de militari malieni

Un prim contingent de 570 de militari malieni participă începând de luni la o formare cu instructori militari din Uniunea Europeană (UE), vizând o restructurare a armatei, care suferit în 2012 o importantă înfrângere din partea unor grupări armate ce au reuşit să ocupe nordul Mali.

Marţi dimineaţa, aceşti militari malieni au părăsit Bamako cu destinaţia Koulikoro, un oraş situat la 59 de kilometri nord-est şi unde se află un centru de formare militară, a declarat pentru AFP locotenent-colonelul francez Philippe de Cussac, un purtător de cuvânt al misiunii de formare a UE (EUTM).

Citeşte şi Naţiunile Unite pregătesc o misiune de pace de 11.200 de militari în Mali

În acea bază vor fi formaţi militarii timp de zece săptămâni, de către aproximativ 100 de experţi militari din şapte ţări (Franţa, Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Lituania, Luxemburg şi Irlanda), a precizat el.

“La început vom oferi o formare generală, iar ulterior va avea loc un antrenament de specializare în telecomunicaţii, artilerie, geniu”, a continuat locotentent-colonelul de Cussac, care a adăugat că vor fi antrenate, de asemenea, “forţe speciale şi trăgători de elită”.

Citeşte şi FOTO: Aşa arată noua fază a RĂZBOIULUI din Mali. Află ce intenţii au trupele franceze!

Scopul EUTM este de a forma şi antrena aproximativ câte 3.000 de militari, care se vor prezenta la baza din Koulikoro în patru stagii, în următoarele 15 luni.

Această operaţiune începe în contextul în care Franţa pregăteşte retragerea parţială a celor aproximativ 4.000 de soldaţi mobilizaţi în această ţară, iar ONU finalizează o misiune de menţinere a păcii din care vor face parte aproximativ 11.000 de persoane.

Misiunea de “reconstrucţie” a armatei maliene de către UE cuprinde 550 de militari europeni, al căror obiectiv este să profesionalizeze militari malieni, astfel încât să fie capabili să reziste unor atacuri din partea unor grupări radicale islamiste.

Islamiştii, care au ocupat timp de nouă luni nordul Mali, după ce i-au alungat pe rebelii tuaregi care au lansat o ofensivă în ianuarie 2012, au fost goniţi cu ajutorul unor militari francezi, care , cu ajutorul trupelor maliene şi din alte ţări, au intervenit la 11 ianuarie pentru a preveni avansarea islamiştilor spre sud.

Însă zone importante de rezistenţă controlate de către islamişti au rămas în mai multe regiuni din nordul ţării, şi anume în Masivul Ifoghas, Gao şi Tombouctou .

Islamişti înarmaţi au reuşit să ocupe Tombouctou după un atentat sinucigaş, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Aproximativ zece persoane, între care cel puţin opt jihadişti au fost ucişi într- operaţiune de “curăţare” efectuată duminică şi luni în oraş de către militarii malieni şi francezi.

Cele mai citite

Declin demografic în România. Numărul de nașteri scade

Declinul demografic în România devine tot mai evident, cu un număr tot mai mic de nașteri înregistrat în primele trei luni ale acestui an,...

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....
Ultima oră
Pe aceeași temă