16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialUDMR, în faţa celor mai grele alegeri din istorie

UDMR, în faţa celor mai grele alegeri din istorie

Liderii principalului partid maghiar din România se tem de consecinţele concurenţei făcută de celelalte două partide maghiare, PCM şi PPMT.

 

u mai rămas aproximativ două luni până la alegerile parlamentare, iar reprezentanţii fiecărui partid au început să gândească cele mai bune strategii, în speranţa că vor obţine voturile mult dorite ale electoratului. La fel fac şi cei ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), însă liderii acestei formaţiuni politice par că se tem mai tare decât oricând înaintea unui tur de scrutin. Frica etnicilor maghiari nu are legătură cu USL sau cu nou înfiinţata Alianţa România Dreaptă (PDL, PNŢCD şi Forţa Civică), ci tocmai cu existenţa celorlaltor două formaţiuni maghiare, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).

Liderii UDMR îi acuză pe reprezentanţii acestor partide recent înfiinţate că singurul scop pentru care vor apărea pe listele electorale este doar ca să le “fure” din alegători, nicidecum ca să obţină acel 5% necesar intrării în Parlament. Atât preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, cât şi vicepreşedintele politic al partidului, Laszlo Borbely, au fost prezenţi la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, ce a avut loc week-end-ul trecut la Zalău, acolo de unde au transmis un semnal de alarmă simpatizanţilor. “Aceste două partide vor să-şi pună candidaţi acolo unde există un electorat maghiar, aşa cum va fi la Târgu-Mureş, unde Laszlo Tokes (n.r.-liderul PPMT) va intra în competiţie pentru a dăuna candidaţilor UDMR. De altfel, aceste partide ştiu că nu au şanse să intre în Parlament, iar obiectivul lor este să ne rănească pe noi, să dăuneze UDMR. Oricum, sper că voturile care vor merge către aceste partide nu ne vor afecta, dar pe de altă parte nu putem spune că 20.000 de voturi care se vor îndrepta către ei nu înseamnă nimic, pentru că fiecare vot, fiecare cetăţean contează”, a declarat Hunor Kelemen, care şi-a exprimat speranţa că odată cu aceste alegeri va fi pentru ultima oară când va mai vorbi de partide maghiare concurente.

Problema Tokes

Laszlo Tokes, care este preşe­dintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi, totodată, iniţiatorul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, este la al doilea mandate de europarlamentar. El a mai incurcat socotelile UDMR în anul 2007, când a candidat ca independent pentru Parlamentul European şi a fost ales, iar în anul 2009, Laszlo Tokes, fost preşedinte de onoare al UDMR, a candidat pe lista UDMR. Apoi, cu sprijinul principalului partid de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, Laszlo Tokes a devenit vicepreşedinte al Parlamentului European, funcţie la care a renunţat pentru a se ocupa mai mult de politica internă. Acum, Laszlo Tokes vrea să candideze pentru un mandat de parlamentar în judeţul Mureş, acolo unde îşi au fieful greii din UDMR, adică fostul vicepremier şi preşedinte al UDMR, Bela Marko, vicepreşedintele politic al UDMR, fostul ministru Laszlo Borbely, sau fostul preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali şi fost candidat la preşedinţia României, Gyorgy Frunda.

Această candidatură a lui Laszlo Tokes este văzută drept doar o şicană la adresa UDMR, crede preşedintele formaţiunii, Hunor Kelemen. Aceeaşi poziţie cu a liderului UDMR a adoptat-o şi vicepreşedintele Laszlo Borbely, care i-a catalogat drept “un pericol” pe adversarii maghiari. “Dacă nu depăşim pragul de 5%, nu vom putea reprezenta interesele maghiarilor. În acest sens, alegătorii trebuie să înţeleagă cât de mare este pericolul pe care îl reprezintă aceste două partiduleţe maghiare. Ele ştiu că nu vor câştiga, că nu au nici o şansă să intre în Parlament şi vor doar să ia voturi de la noi”, a spus Laszlo Boberly. Liderii UDMR, întrunţi la Zalău, l-au desemnat pe secretarul general al acestei formaţiuni, Peter Kovacs, drept şef al campaniei electorale.

Ofertă respinsă

Deciziile adoptate de membrii Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai UDMR echivalează cu o respingere a ofertei de fuziune, formulate de preşedintele Partidului Civic Maghiar, Jeno Szasz. El a rpopuns unificarea UDMR, PCM şi PPMT într-o Uniune Maghiară. El a propus şi o formula de funcţionare, prin intermediul căreia fiecare dintre formaţiunile politic ar fi urmat să îşi păstreze autonomia, sub forma unor platforme ideologice. De asemenea, Jeno Szasz a propus şi un algoritm de împărţire a locurilor de pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare. Astfel, dacă propunerea liderului PCM ar fi fost acceptată, UDMR ar fi urmat să aibă opt candidaţi din zece, PCM unul, iar PPMT altul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă