22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUcraina împrumută aproape 15 miliarde de dolari de la FMI

Ucraina împrumută aproape 15 miliarde de dolari de la FMI

Fondul Monetar Internaţional şi guvernul de la Kiev s-au înţeles pentru un împrumut de 14,9 miliarde de dolari menit să resusciteze economia nesigură a Ucrainei, informează Realitatea TV.

În schimbul banilor de la FMI, Ucraina s-a angajat să menţină deficitul bugetar la 5,5 la sută din PIB în 2010 şi să-l ducă la 3,5 la sută în 2011. Deficitul bugetar al Ucrainei s-a mărit de patru ori în perioada ianuarie-mai 2010 faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Ajustările bugetare, scrie Wall Street Journal, vor include reforme structurale în domeniul fiscalizării şi al servicilor de securitate socială, precum şi raţionalizarea cheltuielilor şi o mai bună administrare fiscală.

Reformele din domeniul financiar prevăd obligaţia băncilor de a capitaliza mai mult şi întărirea băncii naţionale.

Reformele din sistemul energetic vor viza consolidarea sectorului de gaze natural, reducerea deficitului companiei de stat Naftogaz la 1 la sută din PIB în 2010 şi echilibrarea bugetului companiei în 2011.

Acordul Stand-By cu Ucraina, pe o durată de doi ani şi jumătate, anunţat de FMI într-un comunicat de presă, trebuie să mai fie aprobat de Consiliul Director al Fondului, care ar urma să discute această problemă la sfârşitul lunii iulie.

Cele mai citite

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă