14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialUcraina cere despăgubiri Rusiei. Despre ce sumă este vorba

Ucraina cere despăgubiri Rusiei. Despre ce sumă este vorba

Ucraina îi cere Rusiei despăgubiri în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru agresiune și invadarea teritoriului ucrainean, acuzații care sunt respinse de ruși, potrivit Mediafax

“La un moment dat Rusia va plăti. Este necesar să calculăm, este necesar să fim pregătiţi să facem lobby oricând putem, şi să spunem «uitaţi, asta trebuie să plătiţi»“, a declarat adjunctul ministrului ucrainean pentru Dezvoltarea Economiei Aleksandr Borovik pentru postul Kanal 5.

Oficialul ucrainean a precizat că suma a fost calculată în baza precedentului invaziei Kuwaitului de către Saddam Hussein, în 1991.

“S-au cerut 350 de miliarde de dolari după ce Irakul a atacat Kuwaitul. Apoi au decis că datorau 320 de miliarde de dolari. Având în vedere cât a durat acea agresiune şi de când durează agresiunea Rusiei împotriva noastră, acestea sunt comparabile”, a apreciat Borovik.

Consiliul de Securitate al ONU a impus Irakului să plătească despăgubiri pentru pagubele pe care le-a creat prin invadarea Kuwaitului. Comisia ONU pentru Compensaţii a fost creată să gestioneze această problemă. Organismul a primit peste 2,5 milioane de solicitări, însumând peste 350 de miliarde de dolari, însă Comisia a aprobat plata a aproximativ 52 de miliarde de dolari, prin deduceri din veniturile petroliere ale Irakului.

Separat, Kievul reclamă Rusiei despăgubiri în legătură cu un contract pentru gaze naturale între cele două ţări. Guvernul Iaţeniuk denunţă contractul ca “inechitabil”, afirmând că a produs Ucrainei pagube în valoare de 16 miliarde de dolari din cauza disproporţiei dintre preţurile prea mari şi tarifele de tranzit prea mici.

Contractul a fost semnat de către fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, fostă şefă a lui Iaţeniuk în cadrul partidului Patria. Timoşenko a fost judecată şi condamnată la închisoare, în mandatul lui Viktor Ianukovici, pentru că şi-a depăşit autoritatea semnând contractul. Ianukovici a fost înlăturat în urma unor proteste violente care au adus la putere opoziţia prooccidentală.

Economia ucraineană a fost extrem de dur afectată în urma protestelor violente şi conflictului cu separatiştii proruşi din estul ţării.

Kievul, guverne occidentale şi NATO acuză Moscova că alimentează războiul din regiunea Donbas prin susţinerea insurgenţilor cu armament şi oameni, acuzaţii pe care ruşii le resping.

Parlamentul ucrainean a adoptat o declaraţie prin care denunţă Rusia ca “stat agresor”. În prezent, deputaţii ucraineni analizează cel puţin două proiecte de lege prin care negarea “agresiunii ruseşti” urmează să devină o infracţiune de natură penală care să fie pedepsită cu închisoarea, potrivit ziarului rus.

Cele mai citite

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

Autorități slovace: Atacul asupra lui Robert Fico este un asasinat motivat politic

Atacul comis miercuri împotriva premierului Robert Fico a fost calificat de autorităţile de la Bratislava drept un asasinat motivat politic, conform TASR, potrivit agerpres.ro. Atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă