12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTurul Ciclist al României. Etapă caniculară în Moldova

Turul Ciclist al României. Etapă caniculară în Moldova

Cea mai scurtă etapă a ediţiei din acest an a Turului Ciclist al României, desfăşurată pe ruta Iaşi – Târgu Frumos – Botoşani, pe 117 km, a fost una extrem de dificilă şi agitată. Rutierii au fost incomodaţi nu numai de vântul puternic din lateral stânga, ci şi de temeratura de nu mai puţin de 34 de grade Celsius înregistrată în termometre.

 

Startul oficial în etapa a patra a Micii Bucle s-a dat din Iaşi, după o transbordare de aproximativ 70 km de la Vaslui, organizatorii alegând această soluţie din cauza drumului accidentat dintre cele două localităţi. Din păcate, nici pe ruta Iaşi – Botoşani, calitatea şoselelor, cu multe gropi şi denivelări, nu a fost optimă pentru ciclism, motiv pentru care au avut loc o serie de incidente. Unul dintre acestea s-a petrecut chiar cu câţiva zeci de metri înainte de linia de sosire, un rutier al echipei Tusnad Cycling a călcat pe o piatră, s-a împiedicat şi a căzut peste aţi doi concurenţi.

Principalul inconvenient în etapa moldoveană a fost însă vântul puternic, din lateral, care a împrăştiat plutonul în grupuri mai mici chiar după primii kilometri. Cu toate acestea, şi în ciuda faptului că a avut şi două căţărări de grad C, mai mic de dificultate, principala caracteristică a etapei a fost viteza, media înregistrată fiind de 46 kmţh.

La Botoşani, primul a trecut linia de sosire ucrainianul Andry Kulyk, urmat de compatriotţii săi Maksym Asilyev şi Oleksandr Martinenko, ambii de la formaţia italiană ISD Lampre. Nici unul nu a reuşit însă să schimbe ordinea clasamentului general unde continuă să fie în frunte grecul Ioannis Tamouridis, urmat pe locul al doilea de Andrei Nechita, sigurul român calificat la Jocurile Olimpice de la Londra în proba de şosea.

Remarcabil este faptul că, după patru etape, în competiţia pe echipe pe primul loc este în continuare naţionala României, urmată de Nessebar Shockblaze, din Bulgaria şi SP Tableware, din Grecia, iar Andrei Nechita îşi păstrează şansele de a fi declarat câştigător la finalul competiţiei.

Greul însă abia începe, în etapa viitoare, pe traseul Siret – Rădăuţi – Suceava, care măsoară 160 km, fiind programate două căţărări A, cu grad mare de dificultate. Mai mult, meteorologii au anunţat că vremea caniculară de care au avut parte rutierii în primele patru etape se va schimba, temperaturilor de peste 30 de grade Celsius urmând a le lua locul ploaia şi frigul.

La finalul etapei a patra tricourile au fost atribuite astfel :

Tricoul galben (al liderului clasamentului general, pe timp) – Ioannis Tamouridis

Tricoul alb (pentru cel mai combativ ciclist, liderul clasamentului pe puncte acordate la finalurile de etapă) – Andriy Kulyk

Tricoul verde (pentru cel mai bun căţărător) – Anatoliy Pakhutsov

Tricoul roşu ( pentru cel mai bun sprinter) – Olexandr Golovash

Tricoul albastru (pentru cel mai bun roman) – Andrei Nechita

Tricoul tricolor (pentru cel mai bun tânăr român) – Zoltan Sipoş

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă