12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTurcia: Guvernul premierului Binali Yildirim a primit votul de încredere al Parlamentului

Turcia: Guvernul premierului Binali Yildirim a primit votul de încredere al Parlamentului

Guvernul condus de premierul Binali Yildirim a primit, duminică, votul de încredere al Parlamentului turc, a anunțat preşedintele legislativului, Ismail Kahraman, potrivit AFP şi Reuters, citat de Agerpres.

Marea adunare naţională a Turciei a aprobat guvernul cu 315 de voturi contra şi 138 împotrivă programul şi echipa guvernului Yildirim, nominalizat în funcţie săptămâna trecută după Ahmet Davutoglu. 

„Suntem guvernul a 79 de milioane de turci”, a declarat prim-ministrul într-un scurt discurs susţinut duminică în Parlament.

Noul guvern îşi începe mandatul într-un context de îngrijorare, în Turcia şi în străinătate, în privinţa situaţiei democraţiei din ţară. 

De la sosirea sa în fruntea guvernului, Binali Yildirim s-a angajat să facă „tot ce va fi necesar” pentru a introduce rapid sistemul prezidenţial dorit de şeful statului Recep Tayyip Erdogan, acuzat de derivă autoritară, menţionează AFP. 

Citește și: Turcia: Președintele Erdogan a acceptat demisia premierului Davutoglu. Ce priorități are viitorul șef al Executivului

Binali Yildirim, fost ministru al Transportului, Afacerilor Maritime şi Comunicaţii în guvern, a fost singurul candidat la preşedinţia AKP la congresul de la 22 mai, după ce predecesorul său Davutoglu a renunţat la funcţie. 

Parlamentul turc a decis săptămâna trecută să ridice imunitatea parlamentară a zeci de deputaţi de opoziţie prokurzi, ceea ce îi expune pe aceştia la urmărirea penală pentru „propagandă teroristă”, o acuzaţie pe care o resping.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă