14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialTriplu eveniment cultural la Sibiu

Triplu eveniment cultural la Sibiu

Evenimentul principal al Festivalului Icon Arts va avea loc pe 29 iulie, la ora 19.00, celebrând premiera națională a cantatei „Catulli Carmina“ de Carl Orff, 10 ani de existență a grupului vocal „Acapella“, dar și 10 ani de când proiectul se desfășoară la Sibiu.

Alături de „Acapella“, distribuția este întregită de ICon Arts Percussion Group, condus de Mircea Ardeleanu (premiat în Elveția pentru montarea acestei lucrări), pianistul și aranjorul Mihai Murariu, soliștii Annemarie Condacse (soprană) și Andrei Lazăr (tenor) și dirijorul Mircea Holiartoc.

„Brâncuși e și al Festivalului Icon Arts și al sibienilor, de aceea ne-am alăturat acestui demers, pe care îl considerăm extrem de important pentru noi toți. Am decis să donăm jumătate din încasările pe care le vom avea din vânzarea biletelor la cel mai important eveniment al festivalului, cantata «Catulli Carmina», contribuind astfel la această acțiune de protejare a valorilor românești“, a declarat Sebastian Gheorghiu, directorul Festivalului Icon Arts.

Campania „Brâncuși e al meu“ are ca scop strângerea sumei de 6 milioane de euro pentru achiziţia operei „Cuminţenia pământului“. Aceasta a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de „Sărutul“ și „Rugăciunea“, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema „primelor sculpturi moderne din lume“. În prezent, „Cuminţenia pământului“ este în proprietatea moștenitorilor lui Gheorghe Romașcu, arhitectul care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

 

Duel concertistic

la Sala Thalia

 

După concertele de la Biserica Evanghelică din Cisnădie, unde chitaristul Costin Soare a interpretat un program intitulat „Campus Stellae“, în memoria compozitorilor Valentin Bakfark (sec. XVI) și Toru Takemitsu (sec. XX), și cel de la Castelul Peleș, în care soliștii de talie mondială Annemarie Condacse (SUA), David Malis (SUA), Monica Schwartz (Israel), Bernardo Medeiros (SUA), acompaniați la pian de Mihai Murariu (România), au interpretat un program inedit, dedicat partiturilor celebre de pe Broadway, Festivalul Icon Arts continuă seria recitalurilor de la Sibiu cu un duel concertistic între flaut și percuție, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Thalia.

„Este un concept care nouă ne-a plăcut foarte mult și a prins și la public destul de bine: duelul concertistic. De data aceasta propunem flaut vs percuție. Așadar, trebuie să ne așteptăm la o întrecere, în sensul că muzicienii, dincolo de ideea de duel, vor încerca să pună în valoare cel mai bine instrumentul pe care îl reprezintă, dar în același timp vor complementa, prin interpretarea lor, diferitele valențe ale instrumentelor. Flautul este liric și suav, iar per-cu-ția aduce ritm și incisivitate. Totuși, vom vedea că rolurile se pot inversa și, grație unor partituri foarte bine alese, inter–preții vor încerca să ne arate că și flautul poate fi ritmic, iar percuția ne poate oferi momente lirice de excepție“, spune Diana Gheorghiu, organizator Icon Arts.  

 

Festivalul Icon Arts va continua în zilele următoare, până pe data de 30 iulie, când
va avea loc ultimul concert,
la Cetatea Cisnădioara. 

Cele mai citite

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...
Ultima oră
Pe aceeași temă