17.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialTrimis în judecată după şapte ani pentru uciderea unui copil

Trimis în judecată după şapte ani pentru uciderea unui copil

Zăgrean Simion, suspectul în cazul unei crime comise acum şapte ani în Spania a fost trimis astăzi în judecată de Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Alături de ei au mai fost trimişi în judecată şi Dragotă Leon şi Urîte Anca Cristina pentru săvârşiriea infracţiunii de favorizare a infractorului şi mărturie mincinoasă.

Omor pentru o datorie

În seara de 01.06.2004, inculpatul Zăgrean Simiona s-a deplasat la o fermă din localitatea Pechina – Spania, unde lucra victima L.N. (minor) şi, sub pretextul unei sume pe care aceasta i-ar fi datorat-o, i-a aplicat mai multe lovituri cu o bâtă în zona capului şi a membrelor superioare, chiar şi după ce victima s-a prăbuşit.

La solicitarea inculpatului Zăgrean Simion, şi inculpatul Dragotă Leon (care lucra la aceeaşi fermă cu victima) a început să-i aplice o serie de lovituri lui L.N. în zona feţei şi a pieptului cu rozeta unui robinet de irigaţii, utilizată ca box.

Victima, aflată în stare de inconştienţă, a fost târâtă de gât pe o distanţă de circa o jumătate de metru de către inculpatul Zăgrean Simion, fiind ajutat apoi în această acţiune şi de inculpatul Dragotă Leon, ambii inculpaţi cărându-l pe L.N. până la marginea unui bazin de irigaţii (adânc de 5 metri), de unde i-au dat drumul în apă, prin alunecare. Aflată, în continuare, în stare de inconştienţă victima a decedat la scurt timp, ca urmare a asfixiei mecanice prin înec.

În urma acestui incident, autorităţile judiciare spaniole au întocmit un dosar penal, suspect în cauză fiind identificat numitul Dragotă Leon, care conform înţelegerii prealabile cu inculpatul Zăgrean Simion, a declarat că victima LN s-ar fi înecat în data de 02.06.2004.

Totodată, pentru a se asigura că acesta respectă înţelegerea frauduloasă, Zăgrean Simion s-a deplasat în data de 02.06.2004 la poliţia localităţii Pechina (Spania), unde concubina sa, inculpata Urâte Anca a asigurat traducerea în limba spaniolă a declaraţiei inculpatului Dragotă Leon, în sensul că victima s-ar fi înecat. De asemenea, inculpata, cu ocazia audierii lor desfăşurate în cursul anului 2010, a încercat prin două declaraţii mincinoase să zădărnicească urmărirea penală faţă de Zăgrean Simion, furnizând false apărări.

Condamnat la 17 ani de închisoare, apoi eliberat

La data de 14.05.2007, printr-o sentinţă a Tribunalul cu Juraţi din localitatea Almeria, rămasă definitivă, în urma judecării cauzei, Dragotă Leon a fost achitat şi pus în libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, după ce, iniţial, fusese condamnat la 17 ani închisoare.

După repatrierea cadavrului, tatăl victimei, observând leziuni de violenţă la nivelul feţei acesta, a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor asupra fiului său.

În cauză, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a constituit, în 2004, un dosar penal, înregistrat iniţial cu autor necunoscut, în care s-a dispus reautopsierea cadavrului la Servicul de Medicină-Legală Bistriţa-Năsăud, concluzionându-se că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin submersie în apă dulce.

Prin Rezoluţia Procurorului General al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 18.01.2007, s-a dispus preluarea cauzei de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.

Totodată, din concluziile Raportului de Nouă Expertiză Medico – Legală al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, a rezultat că moartea tânărului a fost violentă, s-a datorat asfixiei mecanice, prin submersie în apă dulce, în contextul unui traumatism cervical, mecanismul probabil de producere a decesului fiind comprimarea directă a regiunii cervicale şi comprimarea pachetului vascular al gâtului. Între leziunile constatate şi deces există o legătură de cauzalitate directă condiţionată.

Cercetările în cauză s-au desfăşurat pe parcursul a 7 ani, atât în România, cât şi în Spania, fiind dispuse nu mai puţin de 5 comisii rogatorii, şi efectuate acte precum reautopsierea cadavrului victimei L.N. (după repatriere), audieri de martori, confruntări, experimente judiciare şi constatări tehnico-ştiinţifice.

La comiterea faptei de către cei doi inculpaţi a asistat şi proprietarul fermei, cetăţean spaniol, faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la omor calificat.

Cele mai citite

Impactul jocurilor în mediul online asupra vieților noastre

În ultimii ani, lumea jocurilor online a cunoscut o expansiune rapidă, transformându-se într-un fenomen cultural care influențează numeroase aspecte ale vieții cotidiene. Aceste jocuri...

Tarom este salvat. Compania primește 100 de milioane de euro, aprobate de Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi validarea ajutorului de stat pentru compania aeriană Tarom. Este vorba de aproape 100 de milioane de euro, aprobaţi...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...
Ultima oră
Pe aceeași temă