20 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialTrei anchetaţi pentru furtul ouălor de dinozaru

Trei anchetaţi pentru furtul ouălor de dinozaru

Trei persoane sunt anchetate pentru furt calificat în cazul celor trei ouă de dinozaur care au fost traficate ilegal în Italia, în urmă cu şase ani. Învinuiţii riscă să fie condamnaţi la 15 ani de închisoare.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara au deschis un dosar penal în acest caz. Nu este exclusă extinderea cercetărilor şi la alţi suspecţi.

Cercetaţi în stare de libertate

“Ancheta este în curs. Suspecţii sunt cercetaţi în stare de libertate. Este vorba de trei persoane, printre care se numără şi un cetăţean italian. În cursul acestei săptămâni, un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara s-a deplasat în Italia pentru a recupera cele trei ouă de dinozaur pitic”, a declarat procurorul Adina Velescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Persoanele anchetate în acest dosar sunt învinuite de furt calificat, nerespectarea regimurilor de export a bunurilor de patrimoniu şi infracţiuni la patrimoniul cultural mobil.

Ouăle de dinozaur pitic provin din situl paleontologic de la Tuştea, în apropiere de Haţeg, o zonă protejată UNESCO, şi au o vechime de 67 milioane de ani. Acestea au fost recuperate în Italia, ca urmare a cooperării dintre Poliţia Română, Biroul ataşaţilor de afaceri interne din cadrul Ambasadei României în Italia şi autorităţile italiene competente (Comandamentul de Carabinieri pentru Protecţia Patrimoniului Cultural). Obiectele au fost estimate la o valoare de 500.000 de euro.

Ancheta în acest dosar a început în anul 2009, când forţele de ordine au descoperit pe internet o fotografie ce reprezintă o femeie alături de ouăle de dinozaur. Datorită unui schimb de informaţii între cele două forţe poliţieneşti, responsabilii au fost identificaţi în nordul Italiei. Fosilele au fost predate reprezentanţilor autorităţilor române, la sediul Ambasadei României din Roma. În urma unor percheziţii la domiciliile suspecţilor din Italia, carabinierii au descoperit alte 6.000 de obiecte de patrimoniu arheologic.

Cele mai citite

NATO ar pregăti o misiune într-o țară din afara Alianței. Ungaria a refuzat să participe, România ar accepta să apere Republica Moldova

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a dezvăluit că NATO lucrează la un scenariu pentru o acțiune într-o țară din afara Alianței, acțiune la care Ungaria...

O nouă victorie pentru naționala de volei feminin a României în Golden League

Naţionala feminină de volei a României s-a impus în fața reprezentativei similare a Suediei cu scorul de 3-0 (25-23, 25-23, 25-18), duminică, la Blaj,...

Ciolacu a negociat cu Erdogan sabia lui Ștefan cel Mare, dar a primit sabia lu’ DaMucles

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, susține că, în timpul vizitei sale oficiale în Turcia, a negociat cu liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă