17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTransportul CFR de călători Galați-Bârlad, concesionat pe bază de șpagă

Transportul CFR de călători Galați-Bârlad, concesionat pe bază de șpagă

Dosarul de corup­ție în cazul con­­cesionării transportului feroviar de călători pe relația Galați-Bârlad a ajuns în instanță, urmând ca în fața instanței Tribunalului Cluj să fie citați în calitate de inculpați atât fostul director al Regionalei CFR Galați, Laurențiu Seceleanu, cât și soția sa, Luța Liliana Seceleanu, dar și ginerele acestuia, Florin Andrei Ștefan, administratorul SC Elipsoid SRL Galaţi.

Cazul concesionării transportului de călători între Galați și Bârlad este, de fapt, o secțiune a dosarului de corupție în care au fost trimiși în ­judecată omul de afaceri clujean Călin Mitică, principalul acționar al SC Remarul 16 Februarie SA Cluj- Napoca și SC Transferoviar Grup Cluj, cinci administratori ai celor două societăți și șapte directori și șefi din CFR. Călin Mitică și subordonații săi sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu și complicitate la dare de mită, , toate comise în formă continuată, toate cu un singur scop, obținerea, din bani publici, a unor contracte avatajoase pentru cele două societăți ale sale, cu complicitatea celor șapte oficiali din CFR, care își încasau șpaga pentru „serviciile” prestate.

Seceleanu își încasa mita prin soție și ginere

Procurorii DNA Cluj, care au dispus trimiterea în judecată a celor 11 inculpați, au reținut în sarcina fostului director al Sucursalei Regionale CFR Galați Laurențiu Seceleanu săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la spălare de bani, ambele infracțiuni fiind comise în formă continuată. Potrivit rechizitoriului DNA, Seceleanu încasa sistematic bani de la unul dintre oamenii lui Călin Mitică, respectiv de la Ștefan Adriian, directorul de infrastructură al SC Transferoviar Grup SA Cluj, firma care deține concesiunea transportului feroviar de călători pe relația Galați-Bârlad.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată și pe soția și ginerele fostului, Liliana Luța Seceleanu și Florin Andrei Ștefan, acuzându-i de complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită și complicitate la spălare de bani, toate în formă continuată. Plata șpăgilor era realizată de către Ștefan Adriian cu complicitatea inculpaților Călin Mitică, Seceleanu Liliana Luța și Andrei Ștefan Florin. „Inculpatul Călin Mitică a aprobat remiterea celor 22 tranșe de mită și a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul SC Transferoviar Grup, remise inculpatului Seceleanu Laurențiu, prin justificarea fictivă a încasării unor dividende.

La datele de 29 octombrie 2013 și 10 decembrie 2013, inculpatul Ștefan Adriian a remis inculpatului Seceleanu Laurențiu, direct sau prin intermediar (soția sa – n.red.), sumele de 20.000 lei și 25.000 lei, în scopul arătat anterior. În cursul anului 2013, inculpatul Andrei Ștefan Florin a emis un număr de 9 facturi, în valoare totală de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de SC Transferoviar Grup SA, destinatarul real al sumelor de bani fiind Seceleanu Laurențiu”, se spune în rechizitoriul DNA.

Plus un sejur la Hotel ­„Edelweiss” din Poiana Brașov

Laurențiu Seceleanu e acuzat de procurori că a luat mită și un sejur la Hotelul „Edel­weiss” din Poiana Brașov, pentru ­fiica și ginerele său, Alina și Florin Andrei. Convorbirea dintre Adriian Ștefan și Florin Andrei a fost interceptată de DNA.

„E din sticlă tot aşa frumos, cu foarte multe flori, e foarte frumos hotelul şi spui că vii din partea mea şi atât”, îi spunea Adriian Ștefan ginerelui lui Seceleanu, care a doua zi a și mulțumit pentru aranjament printr-un SMS. „Acum am ajuns, totul e OK și foarte frumos! Mulțumim!”. 

Mită cu contract

La un moment dat, șpaga s-a dat și s-a luat cu acte în regulă, pe baza unui contract. În rechizitoriu se mai spune că soția fostului director  al Regionalei CFR Galați a fost timp de un an angajata firmei căreia directorul îi concesionase transportul feroviar de călători pe relația Galați-Bârlad. „În perioada martie 2013 – martie 2014, SC Transferoviar Grup Cluj-Napoca a plătit inculpatei Seceleanu Liliana Luța, soția inculpatului Seceleanu Laurențiu, suma totală de 17.085 lei, fără ca inculpata să presteze vreo activitate reală în folosul pretinsului «angajator»”, se spune în rechizitoriu.

Cele mai citite

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...
Ultima oră
Pe aceeași temă