13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTransilvania vazuta din avion

Transilvania vazuta din avion

» Un fotograf elvetian a realizat o serie de clisee impresionante, cu orase si cetati din Transilvania.

» Fotografiile inedite sunt expuse la Muzeul din Arad.

Seorg Gerster, un fotograf elvetian care a reusit sa fotografieze aproape 50 de ani monumente istorice din avion in peste 111 tari, expune la Arad in cadrul unei expozitii inedite despre Romania. "Priviri asupra trecutului Romaniei, imagini aeriene realizate de Georg Gerster" este expozitia cu 74 de fotografii, toate din avion, prin care artistul elvetian arata lumii intregi frumusetile Romaniei.

Experienta in Sudan
Elvetianul Georg Gerster, nascut in 1928 in Winterthur, este unul din cei mai cunoscuti si apreciati autori de fotografii din avion din intreaga lume. Intre anii 1950 si 1956, a fost editor la Zurich Weltwoche. Din 1956, a fost jurnalist specializat in reportaje si fotografii aeriene. Una dintre primele experiente a fost ianuarie 1963, in Sudan. A inchiriat un avion Cesna 172, impreuna cu un pilot suedez, la Khartoum. El a intentionat la vremea respectiva sa fotografieze templele, piramidele si cetatile vechii Nubii, intre cataractele a patra si a doua a Nilului. La Soleb, langa a treia cataracta, arheologul Michaela Schiff Giorgini cerceta si restaura, cu o echipa, marele sanctuar al lui Amenophis III.

"Stiam ca ea a promis primului pilot care va ateriza langa santierul ei arheologic o sticla de whisky de la gheata pe care o tinea pregatita. Am facut greseala sa spun acest lucru pilotului", isi aminteste artistul fotograf. Pilotul a aterizat cu bine in desert, bastinasii au vazut primul avion din viata lor iar pilotul si-a primit si consumat premiul. La intoarcere, politia egipteana l-a arestat pe pilotul in stare de ebrietate. A fost prima experienta a lui Georg Gerster, care a deschis o cariera care s-a intins peste ani si continente.
Din anii i60, acest fotograf, distins cu numeroase premii, a documentat situri arheologice de pe cinci continente si a realizat imagini de o frumusete greu de descris. Ele fascineaza nu doar datorita perfectiunii tehnice si a calitatii estetice, ci reprezinta si din punct de vedere stiintific o sursa importanta de informatii. Gerster a fost singurul fotograf care a reusit ceea ce parea aproape imposibil – si anume sa obtina imagini ale unor monumente antice din peste 50 de tari din Africa, Asia, America, Australia si Europa. Unele dintre aceste fotografii au fost facute in tari, care astazi nu mai permit deloc sau cu mare dificultate survolarea teritoriilor lor. Printre acestea se numara Irakul, Iranul, Siria, Israel si Palestina.

Georg Gerster, printre aradeni
Aradenii vor putea admira fotografii originale, toate facute de la inaltime de catre fotograful Georg Gerster. Ele vor fi expuse la Complexul Muzeal Arad in cadrul expozitiei de fotografie "Priviri asupra trecutului Romaniei, imagini aeriene realizate de Georg Gerster". La Arad sunt asteptati dr. Dietrich Birk, secretar de stat in Ministerul stiintei, Cercetarii si Artei din Stuttgart si Martin Rill, cercetator stiintific la Muzeul Central al svabilor Dunareni din Ulm/Dunarea, Germania. "Expozitia contine 74 de fotografii si ofera o imagine asupra celor mai importante monumente culturale de pe teritoriul actual al Romaniei. Selectia s-a orientat dupa acele monumente care ocupa astazi un loc cheie in evolutia artei, fiind considerate reprezentative in regiunile locuite de romani.

Dintre acestea, 16 monumente fac parte din patrimoniul cultural mondial", a declarat Adelina Stoenescu, reprezentant al Complexului Muzeal Arad. Georg Gerster a fotografiat din avion cetatile dacice din Muntii Orastiei. Apoi, au urmat cetatile medievale din Ardeal, printre care Oradea, Fagaras sau Arad. Cetatea Aradului, construita in sec. XVIII, in stilul fortificatiilor franceze de tip Vauban, este un monument istoric cu valoare de patrimoniu cultural fiind conservata perfect. Autoritatile locale si judetene au intreprins demersuri pentru redarea cetatii in circuitul civil si cuprinderea acesteia in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Georg Gerster a imortalizat castelul Corvinestilor, orase precum Brasov, Sibiu, Cluj, Cetatea Sucevei, manastirile din Moldova, manastirea Maria Radna, Baraganul, dar si localitati locuite in principal de svabii din Banat. Cu ajutorul fotografiile sale, oricine poate observa dezvoltarea comunelor si satelor nemtesti din Romania.
Maestri fotografi din Ardeal sunt curiosi sa vada live operele lui Georg Gerster. "Sunt nerabdator sa pot vedea operele unui maestru al fotografiei recunoscut la nivel mondial. Cu siguranta ca noi toti avem ceva de invatat din experientele sale", a declarat Onoriu Felea, artist fotograf din Arad, proprietarul unei case de cinematografie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă