21.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialTraficul aerian din România a crescut cu 30%, pe fondul conflictului din...

Traficul aerian din România a crescut cu 30%, pe fondul conflictului din Ucraina

Traficului aerian din România a crescut cu maxim 30% pe fondul conflicului din Ucraina. Totuși, creșterea traficului aerian nu s-a reflectat şi în veniturile ROMATSA, care au avansat cu doar 5% faţă de anul trecut, a declarat Fănică Cârnu, directorul general adjunct ROMATSA.

"ROMATSA a avut un an complex din două motive. Primul este legat de criza din Ucraina, care a dus la creşterea traficului, la încărcarea activităţii controlorilor, la un nivel apropiat de capacitatea maximă. Creşterea maximă a fost de până la 30%, dar care nu a dus la creştera veniturilor ROMATSA cu 30%, pentru că modul de calcul al unităţilor de servicii nu urmăreşte proporţional creşterea traficului. Veniturile ROMATSA vor creşte cu până la 5% ca urmare a intensificării traficului", a spus Cârnu, potrivit Mediafax.

El a menţionat că în vederea acoperirii creşterii traficului ca urmare a crizei din Ucraina, compania nu a crescut numărului controlorilor de trafic, însă cei existenţi au avut "o încărcare suplimentară".

Vremea "destul de ciudată din prima jumătate a anului" a fost un alt factor care a îngreunat activitatea ROMATSA în acest an.

"Vremea a fost atipică în prima jumătate a anului şi a determinat adoptarea unor proceduri de control a traficului cu devieri de traiectorii, cu răspunsuri frecvente la solicitările echipajelor de a devia traiectele de pe rutele planificate. Condiţiile meteo au creat mari dificultăţi în controlul traficului", a adăugat Cârnu.

ROMATSA asigură conducerea şi dezvoltarea unitară a activităţilor de dirijare a aeronavelor aparţinând utilizatorilor sau operatorilor şi asigură, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, utilizarea coordonată a spaţiului aerian al României de către aviaţia civilă şi militară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă