12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTrafic de organe: Liban, ţara unde refugiaţii sirieni primesc până la 15.000...

Trafic de organe: Liban, ţara unde refugiaţii sirieni primesc până la 15.000 de dolari pentru un rinichi

În ciuda crizei economice ce a determinat o creştere economică sub 1,5%, în Liban există o industrie care nu a fost atinsă de recesiune – traficul de organe, informează cotidianul spaniol El Mundo, citând săptămânalul german Der Spiegel.

Este vorba de refugiaţii sirieni, cu vârste care încep de la 14 ani, ce sunt nevoiţi să-şi vândă rinichii sau ficatul pentru a supravieţui în Ţara Cedrilor.

Publicaţia germană prezintă povestea lui Abu Hassan, care lucrează pentru o organizaţie criminală, specializată în traficul de rinichi. Tocmai a “încheiat o afacere” cu un tânăr de 19 ani, Raid, care acum are un rinichi mai puţin, dar 7.000 de dolari în portofel.

Citeşte şi: Reapariţia poliomielitei în Siria ameninţă şi Europa

Abu Hassan consideră că toată lumea beneficiază din acest comerţ: refugiaţii care primesc până la 15.000 de dolari pentru un rinichi şi bolnavii care pot astfel supravieţui cu un transplant.

Intermediarul ia între 600 şi 700 de dolari pentru fiecare operaţie. Acesta trebuie să negocieze cu “proprietarul” rinichiului, să îl ducă în sala clandestină de operaţii şi să-l readucă viu şi nevătămat în locul de unde l-a luat.

“Taci! Nu-mi pasă dacă mori!”, a ţipat la Raid intermediarul, arunci când acesta a cerut analgezice pentru a-şi calma durerea în urma operaţiei.

Liban deţine dureroasa reputaţie de a fi una dintre ţările în care traficul cu organe înfloreşte. Piaţa a crescut în perioada 1975-1990 când aici au sosit numeroşi refugiaţi palestinieni. Cei mai mulţi erau instalaţi în câmp, fără prea multe posibilităţi de a supravieţui.

Pe de altă parte, mulţi cetăţeni din Peninsula Arabă obişnuiesc să vină în această ţară pentru a se opera.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă