26.9 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialTop 10 dictatori celebri din lume

Top 10 dictatori celebri din lume

Războiul din Libia pentru alungarea de la putere a fostului lider libian, Muammar Gaddafi, a dus la compararea acestuia cu marii dictatori ai lumii care au intrat în istorie pentru modul brutal în care şi-au condus popoarele, pentru crimele pe care le-au săvârşit sau pentru contribuţia pe care au avut-o la schimbarea ordinii mondiale.

Se pare, însă, că Muammar Gaddafi este departe de un top 10 alcătuit de top-10-list.org, care cuprinde cei mai populari dictatori din lume care au făcut istorie într-un fel sau altul.

1. Adolf Hitler

Puţine lucruri ar mai putea fi spuse despre Adolf Hitler. El a zguduit omenirea din temelii, declanşând cel de-al II-lea Război Mondial şi ordonând uciderea a peste 10 milioane de oameni în lagărele de concentrare.

2. Pol Pot

Numele lui real a fost Saloth Sar şi a fost deţinătorul puterii absolute în Cambodgia între anii 1976-1979. El este considerat ca fiind principalul responsabil pentru asasinarea de către Khmerii Roşii a peste 2 milioane de cambodgieni, insituind o adevărată dictatură a groazei în ţara sa.

3. Iosif Vissarionovici Stalin

Stalin a condus Uniunea Sovietică din 1922 şi până în 1953 şi este considerat ca fiind cel mai mare ucigaş din istoria lumii. Se presupune că în timpul dictaturii lui Stalin au fost ucişi aproximativ 20 de milioane de oameni, însă există voci care spun că cifra se ridică până la 50 de milioane.

4. Benito Mussolini

Mussolini a devenit primul ministru al Italiei din 1922 şi până în 1943, a creat un stat fascist utilizând propaganda şi teroarea de stat. Italia a intrat în cel de-al II-lea Război Mondial de partea Germaniei naziste.

5. Francisco Franco

Francisco Franco a fost conducătorul absolut al Spaniei între 1939 şi 1975. A ajuns la putere în urma unui sângeros război civil împotriva republicanilor. El a instaurat un regim dictatorial de extremă dreaptă. Deşi a primit ajutor din partea statelor Axei în timpul războiului civil, Franco a păstrat neutralitatea Spaniei în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, refuzând deportarea evreilor din Spania.

6. Vladimir Ilici Lenin

Lenin a fost un revoluţionar rus care a condus partidul bolşevic, a fost primul premier al Uniunii Sovietice şi fondatorul ideologiei leniniste.

7. Idi Amin

Idi Amin a fost un conducătorul Ugandei din 1971 până în 1979. El a înlocuit legislaţia ţării cu legile militare şi a instituit pedeapsa cu moartea. Zeci de mii de oameni au fost ucişi în acest fel şi zeci de sate au fost distruse în totalitate. După războiul dintre Uganda şi Tanzania, Idi Amin a plecat în exil în Libia şi în Arabia Saudită, unde a trăit până la moartea sa, în 2003.

8. Mao Zedong

Mao Zedong a fost un revoluţionar chinez şi liderul partidului Comunist Chinez începând cu anul 1935. Din 1949, el a devenit conducătorul absolut al Chinei. În China, Mao Zedong este privit ca fiind un mare revoluţionar, un strateg politic, un mare conducător militar şi salvatorul naţiunii. Cu toate acestea, opinia publică internaţională îl consideră vinovat pentru moartea a peste 50 de milioane de chinezi în timpul dictaturii sale.

9. Fidel Castro

Fidel Castro este un revoluţionar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista şi a transformat Cuba în primul stat comunist din emisfera vestică. El a deţinut titlul de premier până în 1976, când a devenit preşedintele Consiliului Statului şi Consiliului Miniştrilor, fiind conducătorul absolut al Cubei până în 2008, când puterea i-a fost predată fratelui său, Raul Castro. Fidel Castro nu este considerat ca fiind un dictator criminal, însă prezenţa sa în top este asigurată de popularitatea sa, datorată mai ales opoziţiei faţă de SUA.

10. Porfirio Diaz

Preşedinţia lui Porfirio Diaz a durat peste 20 de ani. Perioada conducerii sale a fost o perioadă de pace şi stabilitate internă în Mexic, însă regimul său a devenit extrem de puţin popular din cauza represiunilor politice. A fost înlăturat de la putere în timpul Revoluţiei Mexicane, care a izbucnit după ce „preşedintele” l-a închis pe rivalul său politic şi a anunţat câştigarea celui de-al 8-lea mandat.

Cele mai citite

Un adolescent a fost reținut la Ploiești în urma altercației cu alți doi minori

Trei adolescenţi au fost implicaţi, miercuri după-amiază, într-o bătaie pe bulevardul Independenţei din municipiul Ploieşti, unul dintre ei fiind reţinut de poliţişti, potrivit agerpres.ro. "Poliţiştii...

Maia Sandu se întâlnește cu Marcel Ciolacu la București

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se întâlnește cu premierul României, Marcel Ciolacu, la București, în ziua de 13 iunie 2024. Șefa de stat a Republicii...

Armata ucraineană: Ucraina a distrus radarele sistemelor ruseşti S-300, S-400 în Crimeea ocupată

Forţele ucrainene au distrus două radare ale sistemelor de apărare aeriană S-300 şi S-400 în mai multe zone din Crimeea ocupată în noaptea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă