Valul de xenofobie și de intoleranță, manifestat în întreaga Europă în ultima perioadă, l-a determinat pe un profesor de istorie din Cluj, Emanuel Ungureanu, să aibă o inițiativă mai puțin obișnuită. El a decis să îi ducă pe tinerii din Cluj într-un veritabil pelerinaj, la capătul căruia au ajuns în infernul numit Auschwitz. Copiii au putut constata la fața locului cruzimea sistemului care a dus la exterminarea a milioane de oameni, inclusiv evreii din Transilvania de Nord, aflată în perioada 1940 – 1945 sub ocupație maghiară, care au fost deportați în lagărele morții organizate de naziști.
Astfel, 40 de elevi ai Liceului „Maranatha“, împreună cu șase tineri cu insuficiență renală cronică îngrijiți de Asociația „Delia Grădinaru“, au beneficiat zilele trecute de o călătorie educaţională de excepţie. Alături de doi dascăli dedicaţi, participanții la proiectul „Am știut și nu am făcut nimic“ dedicat memoriei unor eroi mai puțin cunoscuți, Witold Pilecki și Eduard Shulte, au realizat un periplu de patru zile în cadrul căruia au refăcut traseul groazei parcurs de miile de deportaţi din Cluj-Napoca şi Transilvania în lagărele de exterminare. Obiectivul principal al excursiei a fost acela de a descoperi prin mijloace directe, cu impact profund, drama prin care a trecut umanitatea și mecanismul urii ce a adus la măcelărirea a peste 11 milioane de evrei în Europa între anii 1940-1945.
O excursie cutremurătoare
„Este cutremurător să conștientizezi realitatea că noi, oamenii, în condiții extreme putem fi mai cumpliți decât sunt niște fiare. Ultimele mărturii și documente despre Holocaustul evreilor demonstrează fără putință de tăgadă realitatea faptului că exterminarea evreilor la o scară atât de înspăimântătoare a fost posibilă, nu doar datorită obsesiilor rasiste bolnave ale lui Hitler, ci a fost consecința directă a puternicului val antisemit ce a lovit Europa secolului XX.
De aceea, am intitulat proiectul educațional „Am știut și nu am făcut nimic“ pentru că acesta este adevărul crunt, eroi ca Witold Pilecki sau Eduard Shulte au fost complet ignorați de guvernele democratice ale Europei, dar și de președintele SUA, cu toate că au oferit rapoarte complete și complexe despre mașinăria infernală pusă în mișcare de naziști cu scopul clar de a extermina toți evreii din Europa. Dacă acești oameni ar fi fost ascultați, zeci de mii sau sute de mii ar fi fost salvați. Cred că este necesar, terapeutic chiar, să mergem fiecare dintre noi măcar o dată în viață la Auschwitz și să învățăm că nu doar agresivitatea ucide, ci și pasivitatea“, a spus Emanuel Ungureanu, profesorul de istorie al liceului şi coordonatorul acestui proiect.
Ce spun elevii
„Am refăcut traseul groazei parcurs de evreii aduși în lagărele din Polonia, de la momentul sosirii lor în ghetoul din Cracovia și până la transformarea acestora în… fum. Deși am văzut zeci de ore de documentare de foarte bună calitate la ora de istorie, dar și în autocar, în drum spre Auschwitz, nimic din aceastea nu descriu nici jumătate din ceea ce am reușit să vedem și să simțim în acele locuri macabre. Am văzut cum o idee poate duce la ceva dezastruos. Ura rasială și sentimentul de superioritate pot duce și azi la o repetare a istoriei“, a spus Andreea Bora, elevă în clasa a XI-a a Liceului Adventist „Maranatha“, participantă la proiect.