13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTinerii artisti din underground fac rating

Tinerii artisti din underground fac rating

• Serialul "Cu un pas inainte", difuzat de Pro TV, a adunat 3 milioane de spectatori la episodul-pilot.
• Formatul, importat din Spania, merge pe trend-ul tinerilor "urbani", occidentalizati.
• Pro TV a pariat pe actori cu look cool, un regizor de teatru si un scenarist – scriitor de profesie

Saptamana trecuta a debutat la Pro TV seria "Cu un pas inainte", o productie realizata in studiourile proprii dupa un format de succes importat din Spania. Filmarile pentru episodul-pilot au durat, insumat, aproape doua luni, iar preselectia corpului de actori tineri care danseaza in film a durat aproape trei luni. Investitii enorme despre care e greu de presupus ca vor putea fi recuperate din publicitate, dar care pot asigura un rating greu de batut.

Artisti din teatru
Episodul-pilot al seriei a fost lider de audienta si are de ce sa le dea motive de optimism celor de la Pro TV pentru ca in intervalul 21.39-23.26 "Cu un pas inainte" a fost urmarit de aproape 3 milioane de persoane cu varste de peste 4 ani. Pro TV a fost lider de audienta in intervalul orar in care a fost difuzat serialul pe un public tanar, comercial, cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani din mediul urban, cu o medie de 4,6 puncte de rating si 13,2 cota de piata, in timp ce Antena 1 a inregistrat 3,6 puncte de rating si 10,3 cota de piata. Realizatorul filmului este regizorul de teatru Alexandru Berceanu, iar distributia este o reteta care amesteca un grup de cativa actori cunoscuti: Oana Pellea, Cristi Iacob, Razvan Vasilescu, Monica Davidescu si Ana Ularu, alaturi de care evolueaza studenti de la Academia de Arte ale Spectacolului Carmen Caragiu.
Critieriile pe care au fost alesi acestia din urma par sa fie desprinse din CV-urile unor trendsetteri si mai putin pe criterii care tin de talentul actoricesc: "Am avut nevoie de tineri cu personalitate si reprezentativi pentru generatia lor. Proaspeti, plini de talent, buni dansatori, cantareti, cu umor si farmec, ce sa mai, a fost greu. Sensibilitatea nu a fost ultimul criteriu…", spune Alexandru Berceanu.
Regizorul mai spune ca, initial, echipa era formata din patru scenaristi, iar la ora actuala au ramas doar Ioana Pelehatai si Vera Ion. Interesant este faptul ca Vera Ion este unul dintre cei mai cunoscuti autori de poezie si teatru din valul douamiist – mai mult, una dintre piesele ei de teatru a fost reprezentata in SUA si a beneficiat de cronici favorabile, care au subliniat tocmai ruptura cu stilul estic obisnuit, aerul proaspat si cool al piesei.

"Povestile sunt facute sa respire romaneste"
Desi scenariul reprezinta o permanenta adaptare de replici si redesenari de caractere, Alexandru Berceanu spune ca "de fiecare data povestile sunt facute sa respire romaneste, la fel si poantele. Uneori trebuie sa modificam povestile cu totul, uneori este greu, dar cred ca asta da viata serialului, care trebuie sa inspire tinerii din Romania, pentru asta ai nevoie de personaje si povesti adevarate, autentice, nu spaniole. Regizorii permanenti ai primei serii sunt, pe langa Alexandru Berceanu, Jesus del Cerro (regizorul seriei originale din Spania), Luis Santamaria, iar la regia catorva episoade din prima serie au mai colaborat si vor mai colabora: Erwin Simsensohn si Ana Margineanu.
Prima serie "Cu un pas inainte" va avea 14 episoade de cate 45 de minute, cu exceptia pilotului si a ultimului episod, care dureaza o ora si jumatate.
Locatiile in care s-a filmat pana acum se gasesc in Buftea si Bucuresti. Majoritatea scenelor au fost filmate deja in perioada septembrie-octombrie, iar constructia decorului, conform spuselor lui Alexandru Berceanu, a insemnat de fapt remenajarea uzinei termice care deservea studiourile: "Am avut de scos din uzina trei straturi de decor, utilajele termice si abia apoi s-a trecut la constructia decorului.
Cu totul, au fost trei luni de munca pentru echipa formata de scenografa Oana Radu si colegii ei, Codrin Serman si Dan Vraciu. Dupa ce s-a finalizat constructia decorului, au urmat o serie de modificari realizate cu ajutorul producatorilor spanioli Jesus del Cerro si Cezar. Decorul este foarte real (se folosesc atat interiorul, cat si exteriorul), are trei niveluri; parterul are 1.500 de mp, etajul, partea pe care se filmeaza, 400 de mp, iar deasupra exista o structura de luminatoare si pasarele de lumini de inca 1.000 de mp".

Antrenament de dans intensiv
Pentru ca scenariul filmului contine multe scene in care se danseaza, regizorii au apelat la serviciile Ioanei Macarie, care interpreteaza si rolul de profesoara de dans modern in serial. Pentru a face fata, actorii au inceput un antrenament intens cu doua luni inainte de inceperea filmarilor, atat cu dans modern, cat si balet. Repetitii pentru fiecare coregrafie se adauga unui ritm epuizant, pentru ca de cele mai multe ori se lucreaza si 12 ore pe zi.

Lider de piata
si cel de-al doilea episod s-a bucurat de aceeasi mare priza la public ca si primul, reusind sa inregistreze in randul publicului din mediul urban cu varste cuprinse intre 18 si 49 ani in cel mai urmarit minut al serialului (minutul 22.28) 6,1 puncte de rating si 19,2% cota de piata. Conform cifrelor de audienta furnizate de TNS-AGB International, pe publicul sau comercial cu varste cuprinse intre 18-49 de ani din mediul urban, Pro TV s-a clasat pe locul intai, cu o audienta medie de 3,9 puncte de rating si 13,7% cota de piata, in timp ce Antena 1 s-a aflat abia pe locul 5, cu 1,8 puncte de rating si 6,2% cota de piata, dupa Prima TV (2,4 puncte de rating si 8,4% cota de piata), OTV (2,2 puncte de rating si 7,7% cota de piata) si Pro Cinema (2,1 puncte de rating si 7,4 cota de piata).

Un regizor de teatru
Alexandru Berceanu (n. 1978), absolvent al sectiei si masterului de regie de teatru la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", membru al grupului dramAcum, este unul dintre reprezentantii cei mai cunoscuti ai tinerei generatii de regizori de teatru din Romania. Printre montarile sale se numara "Top Dogs", spectacol-lectura (Teatrul Act), "Imparatul mustelor" de William Golding, "Blestemul muritorilor de foame" de Sam Shepard (Teatrul de Stat din Arad).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă