20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialTimisoara: hale stramutate in afara orasului

Timisoara: hale stramutate in afara orasului

Desi privatizate, multe din fostele intreprinderi socialiste ridicate chiar in perimetrul central al Timisoarei isi continua si astazi activitatea pe vechile locatii.
Patronii sau managerii au inceput sa caute insa solutii pentru relocarea activitatii in afara municipiului de pe Bega, unde in ultimii ani s-au dezvoltat nu mai putin de sapte platforme sau parcuri industriale, care se intind pe mii de hectare. Doua mari foste intreprinderi (acum privatizate) functioneaza inca cu “motoarele” turate la maxim la doar cateva sute de metri de centrul civic al Timisoarei, in zona Garii de Nord din municipiu.

Relocarea va veni de la sine

Este vorba despre SC Elba SA, nume de rezonanta in productia de tehnica de iluminat, si de SC Electromotor SA, parte a “Bega Grup”, apartinand oamenilor de afaceri banateni Marius si Emil Cristescu. Conducerea SC Elba SA este preocupata de perspectiva unei viitoare relocari a activitatii, intentia fiind aceea de a ridica de la firul ierbii o fabrica la standardele anului 2007. “Ne facem tot felul de calcule sa vedem cum e mai bine”, a declarat Gheorghe Cocean, directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al SC Elba SA Timisoara. In opinia domniei sale, regulile de mediu trebuie strict respectate fie ca activezi in centrul orasului, fie la periferie. “Nimeni nu iti va spune ca trebuie sa te muti. Majoritatea o vor face singuri, in conditiile in care de anul viitor vor intra in vigoare restrictii severe la circulatia vehiculelor de mare tonaj prin oras”, mai explica Gheorghe Cocean. Din aceasta perspectiva, continuarea activitatilor productive sau comerciale va fi practic imposibila. In absenta activitatilor de transport, de care depinde aprovizionarea cu materii prime sau distributia produselor finite ori alte activitati conexe, patronii vor fi obligati sa aleaga alte locatii orientate spre spatii deschise, cu acces la infrastructura rutiera.
Situatia de la “Electromotor” este insa mai delicata. De mai bine de 30 de ani unitatea, ale carei ateliere de productie si hale industriale sunt pozitionate chiar in “buza” blocurilor de locuit din zona Garii de Nord, a adus populatia la exasperare. Zgomotul infernal al ultilajelor si al masinilor a devenit parte din cotidian. Dupa 1990, activitatea, ca si poluarea fonica, s-a mai domolit.

Hipermarketurile castiga teren

Nici industria alimentara nu face exceptie. Doua mari foste unitati comuniste construite, la fel, in zona centrala a Timisoarei, au disparut deja de pe vechile amplasamente. Fiecare insa in contexte diferite. Ambele au fost rase din temelii, iar astazi pe locul acestora troneaza cate un hipermarket. Nimic nu mai aminteste astazi ca pe strada Gh. Lazar, una dintre arterele centrale ale urbei, se inaltau odinioara la mica distanta una de alta cele mai importante doua unitati de productie ale judetului: painea si laptele. Daca fosta fabrica de lapte, SC Untim SA, a disparut dupa ce a cazut prada speculantilor imobiliari, in schimb, SC Bega Pam SA, principalul furnizor de paine si produse de panificatie al judetului si-a mutat de buna voie activitatea intr-o zona periferica a urbei. Privatizarea SC Bega Pam SA s-a incheiat la 15 martie 1999, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de investitorul austriac Johann Wiener.
Patru ani mai tarziu, acesta a decis sa vanda afacerea unui om de afaceri italian. Cunoscator in domeniul imobiliar, noul patron a inteles imediat ca terenul (circa 5.000 de metri patrati) pe care se afla sediul central al unitatii, dar si o sectie de paine, respectiv biscuiti, valoreaza poate mai mult decat productia in sine. Italianul a decis sa vanda activul si sa relocheze productia intr-o alta zona. In paralel, a fost modernizata si dezvoltata reteaua de magazine a societatii. Surse din cadrul Bega Pam sustin ca ar exista intentia de ridicare a unei noi fabrici, insa, pana cand toate detaliile vor fi puse la punct, activitatea a fost concentrata in cadrul unei sectii, situata in zona Garii de Est.

Cele mai citite

VIDEO. E gata! Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat au pus punct relației. “Viața merge înainte, indiferent de orice”

Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus "adio" după o relație frumoasă de trei ani. Tot ce e frumos are și un sfârșit. Cu...

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă