13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialTaxat mai mult decât un întreg oraș

Taxat mai mult decât un întreg oraș

Unul dintre cei mai importanți proprietari de firme din Constanța ar trebui să plătească o taxă de 4 milioane de euro pentru depozitarea unor materiale.

Grupul de firme condus de omul de afaceri constănțean Grigore Comănescu are afa­ceri de câteva zeci de milioane de euro anual și este premiat, an de an, de către Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, în cadrul topului celor mai performante firme. Așa s-a întâmplat și la finele săptămânii trecute.

După festivitatea de premiere, în locul discursurilor plate de mulțumire, proprietarul firmelor a avut un discurs dur la adresa unor instituții ale statului român, care, afirmă el, nu numai că nu ajută societățile românești, dar le pune și bețe-n roate.

Reacția sa vine în urma mai multor procese în care este implicat. Unul dintre ele se referă la o suprafață de teren de 4.646 mp, situată pe malul lacului Siutghiol, între Năvodari și Mamaia. Grupul de firme condus de Grigore Comănescu a construit aici câteva vile de vacanță și, pentru că malul trebuia consolidat, după ce a contactat toți factorii implicați, inclusiv Apele Române, l-a consolidat cu propriile forțe, în acord cu avizele primite.

Primăria Năvodari a conside­rat însă că a folosit acest spațiu ca platformă de depozitare a materialelor de construcții și a hotărât să impună o taxă de folosire a terenului, cu o valoare fabuloasă, de 8,6 milioane de lei. Pentru că, evident, nu a fost achitat, acesta a ajuns acum la circa 4 milioane de euro. Asta în condițiile în care impozitele plătite de tot orașul, inclusiv de rafinăria Midia, se ridică la circa 1,7 milioane euro. Înalta Curte de Casație și Justiție a dat recent dreptate primăriei. „Am pierdut o bătălie, dar nu și războiul“, a declarat Grigore Comănescu. „Voi plăti acești bani când fostul primar Nicolae Matei va da tabăra de copii înapoi și când va da înapoi toate terenurile pe care le-a furat și le-a pus pe numele soției, ale surorilor, ale prietenilor care le-a dat terenuri ca să îi apere și a altor apropiați. Voi plăti când va exista stat de drept în România“, a completat acesta.

A fi sau a nu fi

Comănescu a precizat că în acest caz s-au făcut unele erori, cum ar fi, de exemplu, desemnarea unui expert parte, un colaborator al fostului primar, nu a unui expert desemnat. În paranteză fie spus, acesta este acum consilier județean PSD, partid din care a făcut parte și fostul primar Matei, până la condamnarea definitivă la închisoare. Tot el spune că în această speță mai sunt deschise câteva dosare, pentru că s-au găsit acte noi între timp. Unul dintre ele este un certificat fiscal cu nr. 32770 din 20.02.2012, emis pentru a fi de folosință pentru cadastru și intabulare, în care se arată clar că nu există nici o creanță bugetară pentru terenul respectiv și că nu este ocupat cu nici un fel de materiale de construcții, așa cum fals a afirmat expertul parte.

Datoria de patru milioane de euro ar fi tocmai pentru perioada 2010 – 2012, deci perioadă pentru care chiar reprezentanții Primăriei Năvodari recunosc faptul că nu existau datorii.

Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă