15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialTaxa de liniște din Constanța, anulată de instanță după 12 ani

Taxa de liniște din Constanța, anulată de instanță după 12 ani

După 12 ani, una dintre celebrele taxe speciale impuse de Radu Mazăre este anulată de instanță. Tribunalul Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a admis cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta Asociația „Constanța Ia Atitudine“, care a dat în judecată Consiliul Local al Municipiului Constanța și a anulat în parte Anexa 5 „Alte taxe administrate de serviciul public de impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului local“ din Hotărârea Consiliului Local Constanţa nr. 246/18.12.2014 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2015 în ceea ce priveşte „Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă“. Pe scurt, taxa de liniște este anulată.

Consecințele deciziei

Sentința Tribunalului nu este definitivă și va fi atacată, mai mult ca sigur, în următoarele două săptămâni. Avocații care au deschis procesul afirmă că „sentinţa produce efecte pentru viitor și este opozabilă erga omnes (pentru toţi contribuabilii)“. Dacă va fi definitivă, acest lucru va însemna că taxa de liniște va putea fi recuperată de către cei care au plătit-o. În final, contribuabilii îşi vor putea recupera sumele plătite cu acest titlu, iar Consiliul Local Constanţa va fi obligat la plata cheltuielilor de judecată“, a spus Adrian C. Uscov, partener al casei de avocatură.

Primăria nu renunță

Cu numai câteva zile înainte de această sentință, Primăria Constanța a prezentat bugetul pe anul viitor, care este fundamentat și pe încasări din taxa de liniște. Astfel, prin Hotărârea Consiliului Local Constanţa din 18.12.2015 s-au stabilit impozitele şi taxele locale pentru anul 2016. Faţă de anul 2015 sunt prevăzute următoarele modificări: eliminarea taxei pentru creşterea gradului de linişte pentru sediile/punctele de lucru ale contribuabililor situate în incinta Port Constanţa şi modificarea încadrărilor privind taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în municipiul Constanţa, precum şi a cuantumului acestora. Decizia de a renunța la a-i taxa pe portuari vine după ce aceștia au deschis mai multe procese pe această speță.

„Deocamdată Hotărârea Consiliului Local Constanţa din data de 18.12.2015 nu este publicată pe site-ul instituţiei, dar după publicare vom analiza impactul hotărârii judecătoreşti asupra posibilității perceperii acestei taxe în continuare. În cazul perceperii în continuare a taxei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă, vom formula acţiuni în justiţie până la eliminarea ei completă şi stoparea acestui abuz“, au precizat reprezentanții casei de avocatură.

„Orașul unde s-au inventat cele mai bizare taxe“

Președintele Asociației „Con­stan­ța Ia Atitudine“, Andrei Popescu, salută decizia instanței. „Mă bucur că justiția a făcut dreptate și sunt convins că taxa aceasta de liniște, impusă abuziv de Radu Mazăre și păstrată de locotenentul său servil, Decebal Făgădău, va fi desființată și că oamenii își vor putea recupera banii. Peste 7.000 de persoane au votat pentru desființarea acestei taxe și mă bucur că instanța a validat demersul nostru. Trăim încă într-o Constanță controlată de oamenii lui Mazăre, un oraș în care s-au inventat unele dintre cele mai bizare taxe speciale din România. Hotărârea Tribunalului Constanța este un pas spre normalitate“, a conchis Andrei Popescu.

Taxa de liniște a fost instituită în anul 2003 de primarul de atunci, Radu Mazăre.  

Paza bunurilor publice

Potrivit unei hotărâri de consiliu, taxa de liniște care se plătește de către agenții economici și persoanele fizice autorizate din Constanța și Mamaia este utilizată „pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci“. Serviciul Public de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Constanţa a precizat că la nivelul anului 2014 a fost încasată suma de 6.611.826 de lei.

Banii plătiți de contribuabili ar putea fi recuperați

Cele mai citite

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko a fost ucis pe front

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko, dublu campion european şi participant la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe front. Anunțul a fost făcut luni...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Analiză: Trei din patru companii nu reușesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane

Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o funcție de mobilitate pe deplin dezvoltată, iar trei sferturi (75%) nu reușesc să profite de...
Ultima oră
Pe aceeași temă