16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTaxă de 170 de lei pentru adopţia unui câine din adăposturile Primăriei...

Taxă de 170 de lei pentru adopţia unui câine din adăposturile Primăriei Capitalei – proiect

O taxă de 170 de lei va fi percepută persoanelor fizice şi juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalităţii bucureştene, în timp ce pentru ONG-uri adopţia va fi gratuită, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB, lansat marţi în dezbatere publică, potrivit Mediafax.

Proiectul modifică Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 243 /2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti.

Prin noul proiect se are în vedere stabilirea unei taxe de adopţie de 170 de lei pentru fiecare câine adoptat din bazele Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, adopţia câinilor rămânând gratuită pentru organzaţiile neguvernamentale. În prezent, cetăţenii şi ONG-urile pot adopta gratuit câini din adăposturile primăriei.

În plus, câinii vor putea fi adoptaţi numai de către cei care fac dovada condiţiilor de cazare, hrană şi asistenţă medicală, dacă proiectul va fi adoptat. În acest sens, persoanele fizice şi juridice vor avea de completat câte un formular de adopţie, în timp ce ONG-urile pot adopta câini după semnarea unui protocol cu ASPA, potrivit proiectului.

Noile prevederi au în vedere şi ca persoanele fizice şi juridice sau ONG-urile care abandonează câini să nu mai aibă dreptul să adopte alte animale pe o perioadă de un an.

Totodată, conform proiectului, reteritorializarea câinilor neadoptaţi poate fi făcută în acelaşi loc de unde au fost capturaţi numai după sterilizare, vaccinare, deparazitare şi microcipare, fiind interzisă reintroducerea patrupedelor în parcuri, pieţe, spitale, şcoli sau obiective de interes turistic.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din “abandon privat”, adică pui proveniţi din “monte accidentale” sau câini ai căror deţinători nu-i mai doresc.

Proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică până la 30 aprilie.

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă