12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTariceanu: Referendumul este o provocare

Tariceanu: Referendumul este o provocare

Referendumul organizat, incepand de sambata, de catre Consiliul National Secuiesc (CNS) pentru autonomia asa-numitului Tinut Secuiesc incepe sa ia forma unei “provocari” si este extrem de periculos deoarece contravine ordinii constitutionale, a declarat luni primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei Biroului Politic Central (BPC) al PNL.

“Este o actiune care contravine ordinii constitutionale din Romania. Nu putem fi de acord cu autonomia pe criterii etnice si aceasta incercare de organizare a unei actiuni sub forma unui referendum informal sau a unui sondaj mi se pare ca merge foarte departe, capata forma unei provocari. Mi se pare extrem de periculos sa se incerce un astfel de demers”, a afirmat premierul.

Tariceanu a tinut sa sublinieze ca in Romania exista suficienta autonomie locala, in baza descentralizarii din ultimii ani a administratiei, tara noastra fiind totodata un model in ceea ce priveste raporturile dintre majoritate si minoritatile nationale.
Condamnand demersul CNS, premierul Tariceanu a precizat ca se va informa asupra modului in care MAI “analizeaza si procedeaza pentru a limita desfasurarea unor astfel de actiuni care contravin ordinii constitutionale”.

BPC al PNL a declarat, la randul sau, drept anticonstitutionala si ilegala consultarea publica organizata de CNS.

PNL nu poate accepta autonomia teritoriala pe criterii etnice si, de aceea, solicita MAI, precum si celorlalte institutii autorizate, sa se autosesizeze si sa analizeze responsabilitatile personale si institutionale, a precizat vicepresedintele PNL Ludovic Orban.
PNL considera grav faptul ca “initiatorii au manipulat cetatenii romani de etnie maghiara determinandu-i, in necunostinta de cauza, sa participe la un demers contrar prevederilor legale”.

Referendumul neoficial pentru autonomie a fost finalizat intr-o singura localitate harghiteana, din cele opt in care are loc consultarea populatiei. Potrivit datelor furnizate de Comisia de organizare si supraveghere, la Ditrau, unde referendumul a luat sfarsit, peste 91 la suta dintre cetatenii cu drept de vot si-au exprimat optiunea despre acest subiect. Este vorba de 3.584 de persoane, din care doar 8 au raspuns negativ la intrebarea privind autonomia ''Tinutului Secuiesc''. In municipiul Gheorgheni votarea s-a incheiat in 3 din cele 35 de sectii de votare, 99 la suta dintre cei care si-au exprimat votul fiind de acord cu obtinerea statutului autonom pentru zona formata din judetele Harghita, Covasna si o parte din Mures.

Presedintele CNS din zona Gheorgheni, Arus Zsolt, spune ca rezultatele din celelalte localitati in care se desfasoara referendumul vor fi facute publice pana, cel tarziu, in data de 18 februarie.

CNS a tiparit 27.000 de buletine de vot pentru localitatile Gheorgheni, Remetea, Ditrau, Lazarea, Joseni, Suseni, Chilieni si Valea Stramba. Voluntarii se deplaseaza cu o urna mobila din usa in usa, dar exista si cate o urna fixa la sediul comisiei locale de coordonare si supraveghere. Fondurile pentru organizarea actiunii au fost obtinute din donatii si se ridica la 9.000 lei.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă