21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSzasz spune că decizia ca Nyiro să nu fie reînhumat duminică i-a...

Szasz spune că decizia ca Nyiro să nu fie reînhumat duminică i-a aparţinut lui Kover Laszlo

Liderul PCM, Szasz Jeno, a afirmat că decizia ca scriitorul Nyiro Jozsef să nu mai fie reînhumat duminică, la Odorheiu Secuiesc, i-a aparţinut preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, “după luarea de poziţie” a prefectului de Harghita, adăugând însă că Nyiro va fi reînhumat acolo, în viitor.

“Astăzi (duminică – n.r.) va avea loc o ceremonie ecumenică, unde ne rugăm cu toţii pentru sufletul lui Nyiro Jozsef, deci nu va fi o reînhumare, astăzi nu. Problemele tehnice nu au permis acest lucru şi domnul preşedinte Kover Laszlo a decis, după luarea de poziţie a doamnei prefect, că nu facem niciun fapt care ar veni în contra autorităţilor româneşti”, a declarat, duminică, la Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă va mai fi reînhumat vreodată scriitorul la Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno a răspuns afirmativ.

“Cu siguranţă da, dar astăzi acest lucru este o speranţă. Astăzi nu va avea loc, dar ar trebui ca astăzi să discutăm despre ceea ce facem astăzi şi după aceea vom discuta şi despre viitor”, a afirmat el.

Liderul PCM şi coorganizator al reînhumării lui Nyiro a afirmat că urna cu cenuşă nu a plecat de la Budapesta.

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, consideră că în România funcţionarii publici nu sunt la înălţimea responsabilităţilor lor şi că vinovate de situaţia în cazul reînhumării lui Nyiro sunt autorităţile statului român.

“În România ori situaţia este mai rea, ori funcţionarii publici nu sunt deloc la înălţimea responsabilităţilor lor. Autorităţile statului nu au absolut de ce să intervină într-o ceremonie de reînhumare şi nici măcar nu sunt împuternicite să scrie istoria literaturii. Într-o ţară democratică, nu poliţiştii scriu istoria literaturii”, a spus el.

Întrebat dacă i se pare normal ca Parlamentul şi Guvernul ungar să organizeze un eveniment pe teritoriul României în condiţiile în care autorităţile statului şi-au exprimat dezacordul, Izsak a susţinut că Guvernul Ponta este vinovat pentru situaţia creată.

“Ştiu că între autorităţile ungare şi cele române au avut loc tratative deja de un an. Această schimbare a intervenit recent din partea unui guvern care nu s-a format după alegeri. A fost şi pentru mine o surpriză, e foarte ciudat că în România, fără să fie alegeri, de la o zi la alta, poate să preia conducerea ţării fosta opoziţie. Nu înţeleg, e o democraţie originală pe care nu o înţeleg. Pe de altă parte, orice angajament luat de un Guvern este valabil chiar dacă vine un alt Guvern, deci dacă a existat în acestă privinţă un dialog şi au fost înţelegeri, ele nu pot fi anulate dacă se schimbă Guvernul. Atâta stabilitate în relaţiile internaţionale trebuie să existe şi iarăşi Guvernul Potna este vinovat pentru asta”, a spus Izsak Balazs.

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, urmând să se desfăşoare doar o slujbă de pomenire a acestuia, au anunţat organizatorii.

Purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că reînhumarea lui Nyiro nu va mai avea loc, motivul fiind autorizaţia de reînhumare contestată de Prefectura Harghita.

“Înmormântarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, însă în loc de înmormântare va fi oficiată o slujbă de pomenire, în memoria scriitorului, şi potrivit ultimei sale dorinţe, ca măcar sufletul să i se odihnească la Odorheiu Secuiesc. Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizaţie greşită, iar Prefectura a contestat-o în contencios administrativ. În acest moment autorizaţia a fost anulată, iar noi a trebuit să renunţăm la reînhumare. Încă nu ştim dacă primarul a făcut această greşeală intenţionat sau nu”, a spus Molnar Miklos.

Duminică dimineaţă, primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente (UDMR), afirma că regretă că “politicul a intervenit în aducerea la bun sfârşit a ultimei dorinţe a lui Nyiro Jozsef”, precizând că adeverinţa de înmormântare eliberată de Primărie îndeplineşte toate condiţiile legale.

“Regret că politicul a intervenit în aducerea la bun sfârşit a ultimei dorinţe a scriitorului Nyiro Jozsef, tensionând actul de pioşenie reclamat de funeraliile în sine. Adeverinţa solicitată şi eliberată vineri de către Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc îndeplineşte toate condiţiile de legalitate, astfel neexistând niciun impediment de natură a împiedica desfăşurarea înmormântării. Primarul din Odorheiu Secuiesc îşi asumă toată răspunderea pentru eliberarea în condiţii de deplină legalitate a adeverinţei pentru înhumare”, afirma primarul Bunta Levente într-un comunicat de presă.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, dosarul 1795/96/2012 înregistrat în 26 mai pe rolul Tribunalului Harghita, care are ca obiect anularea unui act emis de autorităţi publice locale, Primăria Odorheiu Secuiesc fiind pârât, are termen de judecată în 20 iunie.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Contestaţia a fost depusă la Tribunalul Harghita.

“Contestaţia s-a depus în 26 mai, la ora 00.22. În 25 mai, domnul Frater Oliver Balazs, cetăţean al statului ungar, a solicitat Primăriei municipiului Odorheiu Secuiesc o adeverinţă de înhumare pentru defunctul Nyiro Jozsef, decedat la 16 octombrie 1953. În urma verificărilor făcute legat de actele depuse pentru a susţine eliberarea adeverinţei de înhumare, am constatat că în acestea se face referire la un act 218 din 2012, act care nu are nicio legătură cu certificatul de deces al defunctului, înregistrat sub numărul 642 din 18 octombrie 1953, eliberat de Compartimentul de stare civilă şi păstrat la Secţia 3 din Madrid. În acest context, ofiţerul de stare civilă din Odorheiu Secuiesc ar fi fost autorizat, conform legislaţiei române în vigoare, să înscrie în adeverinţa de înhumare umătorul text: «Adeverim prin prezenta, la data de 25 mai 2012, că în actul 642 din 1953 s-a înregistrat decesul lui Nyiro Jozsef, decedat în 16 octombrie 1953»”, spunea prefectul.

De asemenea, Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, “orice acţiune de reînhumare” a poetului Nyiro Jozsef este suspendată “până la judecarea în completul de contencios”.

Tot sâmbătă, într-o maşină cu care un oficial ungar se deplasa spre Şumuleu Ciuc a fost găsită o urnă în care se presupunea că s-ar afla cenuşa scriitorului.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip, a declarat însă că în momentul în care urna a fost deschisă s-a constatat că aceasta era goală. “Procurorul a dispus desigilarea şi deschiderea urnei, moment în care s-a constat că aceasta este goală”, a spus Filip.

El a precizat că acest fapt a fost o surpriză pentru poliţişti întrucât oficialul ungar declarase că în urnă era cenuşă umană, iar din documentele de însoţire ale acesteia reieşea acelaşi lucru.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, în care a anunţat că municipalitatea a eliberat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef în localitate.

“Astăzi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizaţii pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentaţia a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi şi ca atare, într-o jumătate de oră – o oră, s-a eliberat adeverinţa pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef”, declara Bunta Levente.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.

Reînmormântarea poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc era programată să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, preciza Ambasada Ungariei la Bucureşti.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Rămăşiţele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă