13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSute de refugiați vor fi cazați la Centrul pentru Azilanți din Galați

Sute de refugiați vor fi cazați la Centrul pentru Azilanți din Galați

În actuala criză a refugiaților cu care se confruntă Europa și în contextul în care țara noastră va trebui să găzduiască aproximativ șapte mii de refugiați, la centrul regional de la Galați ar putea fi cazate câteva sute de persoane.

Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi funcţionează din 2004, are 30 de angajaţi, dintre care trei ofiţeri de decizie, şi are competenţă pe linia depunerii cererilor de azil pe şapte judeţe: Galaţi, Tulcea, Brăila, Constanţa, Bacău, Vrancea, Vaslui. Obiectul de activitate al centrului este primirea cererilor de azil şi analizarea acestora. Centrul este dimensionat pentru asigurarea solicitărilor de azil înregistrate în cele șapte județe, dar potrivit directorului centrului, comisarul Dorin Geru, dacă va fi cazul, capacitatea de cazare a centrului poate fi mărită. Centrul are o capacitate de 250 de locuri, care poate fi extinsă cu încă 30 de locuri.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi poate pune la dispoziţie un fost internat, racordat la toate utilităţile, apă, curent, canalizare, cu încă 100 de locuri, ajungându-se astfel la o capacitate totală de 380 de locuri. La nevoie, pe o suprafaţă de trei hectare din curtea centrului mai pot fi amplasate 200-300 de locuințe modulare, ceea ce ar aduce o dublare sau chiar o triplare a capacității de cazare a centrului. „Suntem pregătiţi pentru ce o să urmeze, pentru că, sigur, nu o să fim ocoliţi de criza imigranţilor. Suntem pregătiţi să primim afluxul care o să fie“, a spus Dorin Geru, care a mai precizat că au fost alocate sumele de bani şi s-au făcut achiziţiile necesare pentru tot ceea ce le trebuie azilanţilor, obiectele de uz personal, de igienă, de întreţinere, de curăţenie. Azilanţii cazați la Galați au primit ajutoare în alimente şi îmbrăcăminte din partea unor ONG-uri, a unor conaţionali care au afaceri în România, dar şi din partea bisericii. Cu sprijinul arhiepiscopului Dunării de Jos, ÎPS dr Casian Crăciun, azilanților le-a fost asigurată o masă caldă la Biserica Sf. Parascheva, iar iarna trecută, 100 de imigranţi care veniseră în papuci şi tenişi, au primit ghete şi bocanci.

În prezent, sunt cazați 130 de azilanți

De la începutul anului, au trecut prin centru aproximativ 130 de solicitanţi de azil, mai puţini decât anul trecut, când au fost peste 200. Cei mai mulţi sunt din Siria, Afganistan, Republica Moldova, dar și din Sri Lanka, Algeria, Irak şi Iran. În prezent, locuiesc în centru 12 imigranţi din Siria, Iran, Irak, Sri Lanka şi Republica Moldova.

Solicitanţii de azil pot sta în centru câteva luni, dar au fost cazuri când au stat şi trei ani. „Din momentul în care s-a depus cererea de azil şi s-a solicitat şi asistenţă materială şi financiară, suntem obligaţi să îi cazăm în centru şi să le punem la dispoziţie obiectele de igienă, un pat echipat complet, accesul la baie, apă caldă, bucătărie, la club, sala de fitness, la terenurile de fotbal şi tenis de câmp, sala de calculatoare. După ce a depus cererea de azil, imigrantul primeşte în 30 de zile un răspuns din partea ofiţerului de decizie, prin care i se comunică dacă a primit sau nu statutul de refugiat. Dacă această decizie este contestată în justiţie, azilantul poate sta în centru până când instanţa se pronunţă. Unii din Bangladesh au stat în centru chiar şi trei ani.

După şase luni de şedere în centru, i se acordă un CNP pe baza căruia poate să se angajeze şi să lucreze în afara centrului. La fel, cei care doresc, îşi pot continua studiile. Noi avem în centru un regim deschis“, a mai precizat Dorin Geru.

La Galați a ajuns un imigrant din… Peru

Fenomenul migrației există și în afara unor situații extreme, ca cea de acum.

În urmă cu zece zile, în urma unui control efectuat de poliţiştii Serviciului din Galați a Inspectoratului General pentru Imigrări, în cooperare cu IPJ și Jandarmeria, au fost descoperiți în comuna Matca un imigrant din Peru și trei din Moldova.

În urma verificărilor, s-a constatat că cele patru persoane au intrat în ţară legal, iar la expirarea dreptului de şedere nu au părăsit țara.

Doi dintre cetățenii moldoveni, rude cu un cetățean român, vor rămâne în România după ce își vor întocmi documentele pentru reîntregirea familiei, dar al 3-lea moldovean și peruanul vor trebui să părăsească țara în termen de două săptămâni.   

16 minori afgani, dispăruți din centru

La Galați au ajuns o mare parte dintre refugiații descoperiți de Garda de Coastă Constanța în navele aflate în derivă pe mare. Pe 5 iunie 2014 au fost cazați la centrul din Galați 16 minori din Afganistan, cu vârste între 13 şi 16 ani, descoperiți de polițiștii de frontieră din Constanța la bordul navei „Reda“. Nici unul dintre minori nu erau însoţit de părinţi sau rude. Cinci zile mai târziu, pe data de 10 iunie, toți cei 16 minori au dispărut fără urmă. Pentru că centrul de la Galaţi este un centru deschis, cei cazaţi aici au permisiunea ca în timpul zilei să părăsească centrul, având obligaţia să se întoarcă seara, până la ora 22.00. Minorii afgani aveau acelaşi regim, care de altfel este identic cu cel al minorilor instituţionalizaţi. În cazul celor 16 minori ca și în cazul oricăror azilanți care nu revin din oraș până la ora 22.00, conducerea centrului pentru azilanți nu poate face altceva decât ca la ora 22.00 să anunțe Inspectoratul General pentru Imigrări și Poliția de Frontieră, care îi dă în urmărire.

Maximum 1.500

Victor Ponta a declarat că şedinţa CSAT în care se va discuta despre criza refugiaţilor va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare, când se va decide asupra cotei de refugiaţi, adăugând că, în opinia sa, România nu poate accepta mai mult decât capacitatea sa de 1.500 de locuri. Totodată, Victor Ponta a declarat, privind obligaţia României de a primi imigranţi, că, dacă UE cere „solidaritate“ şi impune astfel de cerinţe, trebuie să ofere ţării noastre şi drepturile care i se cuvin.

Premierul a spus că nu se pune problema unei „condiţionări“ în a accepta imigranţi doar dacă România va intra în spaţiul Schengen, însă este o problemă asupăra căreia ţara noastră atrage atenţia. României i-ar reveni să primească 6.937 de refugiaţi, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost întocmit de lideri europeni în vederea distribuirii a 160.000 de refugiaţi pe continent, scria, joi, site-ul tabloidului britanic Daily Mail, invocând un document „divulgat“ în presă.

Regimul cazării în Centru este unul deschis, solicitanţii având dreptul să circule liber în Galaţi, cu respectarea regulilor referitoare la faptul că înapoierea  se face până la ora 22. Legislaţia prevede obligaţia de a nu părăsi localitatea de reşedinţă fără autorizarea IGI. În situaţia în care la ora menţionată persoana nu se prezintă, procedurile ne obligă să anunţăm atât IGI, cât şi organele abilitate ale Poliţiei de Frontieră.“ directorul centrului regional de la Galaţi

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă