12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSuedia critică România pentru lipsa de acţiune privind romii

Suedia critică România pentru lipsa de acţiune privind romii

Ministrul suedez pentru Integrare, Erik Ullenhag, a criticat marţi incapacitatea României de a folosi fondurile Uniunii Europene destinate integrării romilor, relatează Mediafax.

“Este profund şocant că acordăm fonduri pe care statele membre nu le solicită”, a afirmat ministrul pentru agenţia de presă TT.

“Este profund preocupant că România, de exemplu, nu solicită fondurile UE existente pentru a îmbunătăţi situaţia romilor”, a adăugat ministrul.

Ministrul Ullenhag a fost întrebat despre un editorial privind romii publicat de doi membri ai formaţiunii sale – Partidul Liberal -, un consilier muncipal din Stockholm, Lotta Edholm, şi un candidat la alegerile europene, Erik Scheller.

Titlul editorialului, publicat de cotidianul local de mare tiraj Dagens Nyheter, este: “Să-i lăsăm pe români să plătească factura”.

“Guvernul român poate face mai mult pentru a ajuta populaţia de etnie romă”, consideră autorii articolului.

“Trebuie să oferim condiţii de viaţă decente tuturor, indiferent de origine sau etnie (…) Dar, pentru România şi alţii îndemnul trebuie să fie clar: trebuie să plătiţi pentru a le oferi concetăţenilor voştri o viaţă decentă, fie printr-o protecţie socială care să fie accesibilă tuturor cetăţenilor, fie pentru că vă vom trimita factura”, conchid cei d politicieni suedezi.

România întâmpină dificultăţi binecunoscute în absorbţia fondurilor UE, notează AFP, care menţionează că Bucureştiul a cheltuit doar 26,5% din fondurile alocate pentru perioada 2007-2013.

Comisarul european pentru afaceri sociale şi integrare, Laszlo Andor, a cerut în mai multe rânduri Bucureştiului să dea dovadă de o mai mare determinare privind politica referitoare la romi.

Percepţia că majoritatea cerşetorilor din Suedia sunt romi este larg răspândită în rândul populaţiei, însă aceasta este greu de susţinut cu cifre, în contextul în care nu au fost realizate statistici.

Datele publicate de Ministerul suedez al Afacerilor Sociale privind situaţia cetăţenilor UE menţionează existenţa a 370 de persoane fără adăpost la sfârşitul anului 2012, “majoritatea” dintre acestea fiind români

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă