12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSUA şi Rusia fac alianţe contra Chinei

SUA şi Rusia fac alianţe contra Chinei

Preşedintele american se află în turneu în ţări asiatice, iar cel rus începe astăzi un turneu în aceeaşi zonă. Influenţa Chinei, devenită a treia putere economică mondială, impune SUA şi Rusiei o schimbare de strategie.

Etapele turneului asiatic al preşedintelui Barack Obama – India, Indonezia, Coreea de Sud şi Japonia -desenează foarte clar conturul unei alianţe asiatice menite să stopeze creşterea influenţei Chinei. În politica externă a preşedintelui american, Asia reprezintă o regiune prioritară, cu pieţe dinamice şi reconfigurare accelerată a diferitelor centre de influenţă, considerând că SUA nu au investit suficient pe acest continent promiţător, unde se joacă viitorul economiei mondiale. Analişti americani  estimează că  accelerarea puterii Chinei, un rival extraordinar concentrat până acum doar asupra lui însuşi, a devenit o problemă strategică pe cale să pună capăt statutului de superputere unică al Statelor Unite. Iar capacitatea Americii de a „acompania” această emergenţă chineză constituie marea sfidare diplomatică ce va defini secolul al XXI-lea.

După ce a încercat să instaureze un „duo”  chino-american (G2) fără a convinge chinezii, Obama încearcă o altă metodă, întărind legăturile cu alte puteri economice asiatice, cu particularitatea de a fi democraţii, şi etapele turneului actual sunt elocvente. Jeff Bader, însărcinat cu afaceri asiatice în Consiliul de Securitate Naţională, declara: „Dorim să fim siguri că emergenţa Chinei va contribui la stabilitatea în Asia în loc să o submineze. Asta nu va fi posibil dacă vom dezvolta alte relaţii în regiune”. De peste un an, comportamentul agresiv al Chinei suscită nelinişte în capitale asiatice şi reevaluarea cea mai radicală s-a produs în Japonia. Speranţa niponilor că pot ocupa o poziţie liniştită între SUA şi China s-a spulberat şi puterea militară chineză preocupă multe state ca Singapore sau Vietnam. Or, Washingtonul, care întăreşte cooperarea militară cu India, Australia şi Noua Zeelandă, apare ca un aliat strategic indispensabil.

Aflat la Delhi, prima etapă a turneului, preşedintele Obama a oferit Indiei sprijinul SUA pentru a ocupa un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU. Remodelarea acestui for de decizie al ONU, compus în prezent din cinci membri permanenţi cu drept de veto (SUA, China, Franţa, Rusia şi Marea Britanie), reprezintă schimbarea echilibrului puterilor mondiale, prin impunerea unor state emergente. „India nu este doar un stat emergent, de acum este o putere mondială”, afirma Obama, în timp ce experţii arată că Washingtonul susţine India pe teren economic şi diplomatic pentru a contrabalansa o Chină din ce în ce mai puternică. Anunţul lui Obama este „o piatră în grădina Chinei”, arată unii experţi subliniind că Beijingul s-a opus întotdeauna accederii Indiei la un loc permanent în Consiliul de Securitate.

Şi  Rusia se întoarce din nou spre Asia. În pofida disputei diplomatice cu Japonia pe diferendul privind Kurilele, preşedintele Dmitri Medvedev începe astăzi a treia sa vizită în Asia din ultimele trei luni, semn că Moscova caută să îşi recâştige influenţa pe acest continent. Dacă în timpul războiului rece influenţa Moscovei se întindea peste o mare parte a continentului asiatic, după căderea ex-URSS s-a retras, vidul lăsat fiind umplut de Europa şi SUA. Dar Rusia este decisă să revină şi, fără a pierde timpul cu negocieri diplomatice, preferă să se concentreze pe problemele economice şi comerciale. Mesajul lui Medvedev pentru Japonia este clar: „Să fim prieteni, să facem comerţ, să punem această problemă (a Kurilelor) deoparte”. Iar Japonia nu are altă opţiune pentru că are o nevoie imperioasă de resursele energetice ruse.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă