17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialSUA: Noi acuzaţii împotriva atentatorilor de la 9/11

SUA: Noi acuzaţii împotriva atentatorilor de la 9/11

Justiţia militară americană urma să ceară marţi ca opt capete de acuzare comune să fie reţinute împotriva celor cinci acuzaţi în cazul atentatelor de la 11 septembrie 2001, deschizând calea reluării proceselor la Guantanamo, informează o scrisoare oficială, informează Mediafax.

Această scrisoare, datată de luni şi provenind de la Biroul procurorului de pe lângă Tribunalele militare de excepţie de la Guantanamo, a fost difuzată marţi pe site-ul său de asociaţia familiilor victimelor “Familiile de la 11 septembrie pentru o Americă puternică şi în securitate”.

Solicitat de AFP să comenteze aceste informaţii, Pentagonul nu a răspuns.

Cei cinci bărbaţi au fost deja trimişi în faţa unui tribunal militar de excepţie în 2008, înainte ca dosarul lor să fie transferat la un tribunal federal din New York, la cererea administraţiei Barack Obama. Dar ei nu au fost niciodată deferiţi oficial tribunalului, întrucât Congresul a interzis venirea lor pe teritoriul american.

La începutul lui aprilie, administraţia a abandonat pista unui poces de drept comun şi i-a trimis din nou pe cei cinci acuzaţi în tribunalele militare de excepţie, foarte controversate, deşi au fost reformate în toamna lui 2009 de administraţia democrată.

“Anunţul acestor noi acuzaţii este un pas în plus pe calea greşită a reglementării celui mai important proces din epoca noastră”, a apreciat într-un comunicat organizaţia americană de apărare a libertăţilor civile ACLU, adăugând că verdictul tribunalelor militare nu va fi “considerat credibil”.

Human Rights First şi-a exprimat de asemenea “regretul”, într-un comunicat, că procesul nu va avea loc în faţa unor tribunale de drept comun.

“Vrem să vă informăm că mai multe capete de acuzare vor fi prezentate (marţi) împotriva lui Khaled Sheikh Mohammed, Ramzi ben-al-Shaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Wallid ben Attach şi Mustapha al-Hussawi, pentru implicarea lor în atentatele de la 11 septembrie”, scrie Biroul procurorului de pe lângă Tribunalele de excepţie, în scrisoarea sa.

“Cele opt capete de acuzare comune sunt: complot, crimă cu încălcarea dreptului privind războiul, atentat împotriva civililor, atentate împotriva bunurilor civile, răniri grave voluntare, distrugere de proprietate cu încălcarea dreptului privind războiul, deturnare de avion şi terorism”, precizează Biroul procurorului.

Scrisoarea enumeră apoi faptele reproşate fiecăruia. În prim plan, Khaled Sheikh Mohammed este acuzat că a fost “organizatorul atentatelor, propunând ideea lui Osama ben Laden în 1996, obţinând acordul şi finanţarea din partea liderului al-Qaida şi supervizând toate operaţiunile”, potrivit textului scrisorii.

Ceilalţi patru sunt acuzaţi că au ajutat la pregătirea atentatelor, în diferite grade.

Potrivit Biroului procurorului, aceste capete de acuzare vor fi supuse preşedintelui Tribunalelor militare de excepţie, care va decide să le trimită Tribunalelor. El va decide de asemenea dacă cei cinci băbaţi pot fi pasibili de pedeapsa cu moartea.

Dacă sunt trimişi în faţa unui tribunal militar, “un judecător militar va fi numit, precum şi un juriu format din ofiţeri militari”, a precizat sursa citată.

“Acuzaţii vor fi interogaţi pentru a şti dacă pledează vinovat sau nevinovat”, în cadrul unei audieri la Guantanamo, organizată în termen de 30 de zile de la data la care sunt deferiţi oficial, a explicat Biroul procurorului, în scrisoarea adresată familiilor victimelor.

În cursul audierilor preliminare procesului lor din 2008, acuzaţii au anunţat că vor pleda vinovat la toate capetele de acuzare. Regulile tribunalelor militare prevăd că un acuzat care pledează vinovat nu poate fi condamnat la moarte. Reforma din 2009 nu a modificat această regulă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă