14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialSUA lansează „Războiul oțelului”, UE lovește în whiskey. Jean-Claude Juncker este...

SUA lansează „Războiul oțelului”, UE lovește în whiskey. Jean-Claude Juncker este „gata de luptă”

Uniunea Europeană crede că Statele Unite vor suprataxa importurile de oţel, prima măsură protecţionistă luată de Donald Trump, pe principiul „America first!”. Președintele american a cerut un raport cu privire la importurile de oțel, intenționând să facă din acest sector o problemă de securitate naţională. Secretarul american al Comerţului şi-a anulat vizita în Germania fără să motiveze, însă Angela Merkel a avertizat SUA în repetate rânduri să nu declanșeze „răszboiul oțelului” .

Suprataxe pentru China, Europa, Canada și Japonia

Donald Trump a ameninţat deja producătorii auto din Germania cu taxe vamale şi a promis să oprească importurile de maşini de acolo. Pe de altă parte, Europa caută să umple vidul lăsat de America. Uniunea negociază un acord de liber schimb cu Japonia şi, potrivit oficialilor, discuţiile se urgentează.

Taxele vamale impuse importurilor de oţel ale Americii ar aduce mari daune Europei, avertizează oficialii de la Bruxelles. Conform unor surse, raportul cerut de Trump este aproape finalizat și ar recomanda ca soluție impunerea de taxe vamale generalizate – nu doar pentru China, ci şi pentru Europa, Canada şi Japonia.

Bruxelles-ul a atras atenția că legătura dintre importuri şi siguranţa naţională este exagerată, însă  Trump consideră că dependenţa de oţelul străin reprezintă un risc pentru industria militară americană, precum şi pentru construcţia infrastructurilor de importanţă strategică, pregătind terenul pentru a suprataxa oţelul străin sub pretextul securităţii.

Europa poate avea de suferit chiar dacă nu va fi penalizată direct. Dacă America ar impune restricţii marilor producători de oţel din China, aceştia s-ar reorienta către piaţa europeană. Bruxellesul se teme că impactul asupra producătorilor locali ar fi devastator, mai ales că industria oţelului de aici a trecut în urmă cu doar doi ani printr-o criză ce-a dus la eliminarea a mii de locuri de muncă. Lovit indirect, Bruxellesul ar putea apela la măsuri de salvgardare.

Cecilia Maolmstrom, comisarul european pentru Comerţ, a declarat că suprataxarea Europei ar fi o măsură nedreaptă, ce va atrage represalii.

Contraatac

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţă că UE va reacţiona cu contramăsuri în doar câteva zile, dacă preşedintele Trump acţionează pentru a proteja industria americană a oţelului. Într-unul dintre cele mai serioase avertismente emise de CE, în contextul în care cresc riscurile unui război comercial cu SUA, Juncker a declarat că „UE este într-o dispoziţie de luptă ridicată”.

Printre ţinte s-ar număra exporturile americane de whiskey. „Nu vreau să spun în detaliu ce facem. Dar ce aş vrea să vă spun este că în câteva zile, nu ne trebuie două luni pentru aceasta,  putem reacţiona cu contramăsuri”, a spus preşedintele G20, la summitul G20. UE este hotărâtă să apere sistemul comercial multilateral, oficialii avertizând Washingtonul să nu acţioneze contra industriilor oţelului din Germania sau China.

Angajaţii din industria europeană a oţelului protestează încă de anul trecut cerând protecție de la Bruxelles împotriva importurilor ieftine de oţel chinezesc, care pun în pericol sute de mii de locuri de muncă. Pe vremea când era ministru al Economiei, Emmanuel Macron a propus ca industriile vulnerabile din UE, cum este cea a oţelului, să primească gratuit certificate de emisii de carbon, cel puţin până când acest sistem se va extinde şi în alte zone. China acuză Europa că o ia pe calea protecționistă a lui Donald Trump, vrând să schimbe regulile comerțului cu China.

Potrivit unor estimări, reducerea cu 30% a supracapacităţii în industriile cu cel mai mare exces de capacitate  – industria fierului şi a oţelului, a cărbunelui, a cimentului, a construirii de vapoare, a aluminiului şi a sticlei – va afecta trei milioane de locuri de muncă. Printre evenimentele economice negative petrecute anul trecut a fost prăbuşirea preţului oţelului de la aproape 500 dolari/tonă la începutul anului, la 170 dolari/tonă în decembrie.

Cele mai citite

Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza privind deficitul guvernamental al României în 2024

Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, graţie accelerării consumului privat şi veniturilor mai mari, dar...

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă