19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialSUA îşi evacuează personalul diplomatic neesenţial din Yemen

SUA îşi evacuează personalul diplomatic neesenţial din Yemen

Statele Unite au ordonat ca tot personalui diplomatic neesenţial şi rudele angajaţilor ambasadei sale să părăsească Yemenul, unde violenţele escaladează, potrivit NewsIn.

“Nivelul ameninţării în Yemen este extrem de mare, din cauza activităţilor teroriste şi revoltelor civile. Are loc o revoltă civilă în toată ţara şi proteste pe scară largă în oraşele mari”, a afirmat Departamentul american de Stat.

“Departamentul de Stat le-a ordonat toţi membrilor familiei angajaţilor guvernamentali americani, precum şi personalului neesenţial să prăsească Yemenul. Cetăţenii americani aflaţi în prezent în Yemen ar trebui să plece cu mijloacele comerciale de transport disponibile”, se adaugă în comunicat.

Cel puţin 44 de persoane au fost ucise începând de luni în ciocniri între militanţii tribali şi trupele guvernamentale. Combatanţii puternicului grup tribal Hashid ar fi preluat controlul asupra mai multor clădiri publice din Sanaa, după mai multe zile de lupte. Aeroportul din capitală ar fi închis în urma violenţelor.

Potrivit martorilor, sute de persoane părăsesc Sanaa.

Ciocnirile au început luni, după ce forţe loiale preşedintelui Saleh au atacat o bază a liderului Hashid Sadeq al-Ahmar. Miercuri, preşedintele american Barack Obama a declarat că Saleh ar trebui să “acţioneze imediat pentru angajamentul de transfer al puterii”.

La rândul său, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a spus că este “profund tulburat” de violenţă şi le-a cerut tuturor părţilor implicate să ajungă la o soluţie paşnică.

Însă preşedintele Ali Abdullah Saleh a reiterat că nu va demisiona şi nu va părăsi ţara, în pofida protestelor care iau amploare. El a refuzat până acum şi să semneze un acord de tranziţie, în baza căruia s-ar retrage de la guvernare în favoarea unui guvern de unitate naţională. Acordul îi garantează şi lui Saleh imunitate judiciară.

Departamentul american de Stat a emis şi un avertisment de călătorie pentru cetăţenii săi în ceea ce priveşte Yemenul.

Cele mai citite

Remiză spectaculoasă între Bologna și Juventus! „Bătrâna Doamna” a revenit de la 0-3

Bologna şi Juventus Torino au oferit cel mai spectaculos meci al etapei a 37-a din Serie A, după ce au remizat, scor 3-3. Bologna...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Franța, deschisă ca EAU să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială

Franța este deschisă ca Emiratele Arabe Unite să investească în industriile sale de energie nucleară și de inteligență artificială, a declarat marți ministrul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă