17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialSUA ar putea tăia Egiptului ajutorul militar de 1,5 miliarde de dolari

SUA ar putea tăia Egiptului ajutorul militar de 1,5 miliarde de dolari

Anunţul procuraturii egiptene că va trimite în justiţie 43 de angajaţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, sub acuzaţia că ar opera în Egipt fără să fi obţinut aprobarea guvernului, a fost primit cu iritare la Washington. 19 dintre acuzaţi sunt cetăţeni americani, iar unul dintre aceştia, Sam LaHood, directorul filialei egiptene a Institutului Internaţional Republican, este totodată şi fiul Secretarului Transporturilor al Statelor Unite, Ray LaHood. Printre ceilalţi acuzaţi se numără 14 egipteni, cinci sârbi, doi germani şi trei cetăţeni ai altor state arabe.

Conform cotidianului american The Washington Post, în spatele acuzaţiilor se află Fayza Abul Naga, ministrul Egiptului pentru Cooperare Internaţională – unul dintre puţinii apropiaţi ai fostului preşedinte Hosni Mubarak care au rămas în actualul guvern; acesta a declarat că deschiderea procedurilor penale împotriva ONG-urilor arată că „guvernul ia în serios rolul său de a descoperi planurile acestor grupări de a destabiliza Egiptul”.

Decizia procuraturii vine la o zi după ce Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a anunţat că Statele Unite şi-ar putea sista ajutorul militar anual către forţele armate ale Egiptului, care se ridică anual la 1,3 miliarde dolari.

Organizaţiile americane puse sub acuzare au negat cu fermitate orice complicitate în organizarea protestelor antiguvernamentale – una dintre ele operând chiar în parteneriat deschis cu Ministerul de Externe al Egiptului. Deşi oficialii de la Cairo au declarat în repetate rânduri că guvernul nu poate interveni într-o anchetă judiciară, există puţine dubii că ancheta nu ar avea un substrat politic. David Kramer, directorul executiv al organizaţiei Freedom House, de asemenea aflată sub acuzaţie, a declarat pentru cotidianul Wall Street Journal că „deoarece protestele din Piaţa Tahrir continuă, guvernul fie crede, fie vrea să se creadă că organizaţii străine s-ar afla în spatele acestora. Să fim serioşi: acest proces nu are nici o legătură cu Justiţia”.

Conform lui Shadi Hamid, expert al think-tank-ului Brookings Doha Center citat de Washington Post, controversa este departe de sfârşit; conducerea militară a Egiptului este obişnuită cu ameninţările americane de a sista ajutorul în cazul în care reformele democratice nu vor fi implementate – iar generalii egipteni „văd ajutorul ca pe un drept de naştere”, o mită oferită pentru semnarea tratatului de pace cu Israelul în 1978. „Însă trimiterea în judecată a fiului unui oficial american este o linie roşie”, spune Hamid, „iar de data aceasta, ea a fost depăşită”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă