24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialStudenţii pun presiune pe piaţa chiriilor

Studenţii pun presiune pe piaţa chiriilor

Centrele universitare au chirii printre cele mai ridicate 

 

În această toamnă, preţul apartamentelor de închiriat a crescut. La Cluj şi Târgu-Mureş, chiriile sunt mai mari ca în Timişoara, Arad sau Oradea. Cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere. Însă agenţii imobiliari spun că cel mai repede închiriază apartamentele de lux, chiar dacă preţurile lor ajung adesea în jurul a 1.000 de euro pe lună. Studenţii români închiriază apartamente cu 3-4 camere, în care stau 6-7 persoane, pentru a se putea încadra în bugetele de criză.

La Târgu-Mureş, preţuri mari se menţin mari

La Târgu-Mureş, chiriile sunt relativ mari. De exemplu, o garsonieră de 23 de metri pătraţi situată în zona Casa Pionierilor, mobilată, cu geamuri termopan, izolată termic, cu boiler electric şi interfon costă 120 euro. O garsonieră modernă, cu centrală termică, balcon închis, frigider, aragaz, fără maşină de spălat şi televizor costă cu 180 de euro. Un apartament cu două camere în zona Dacia, cu o suprafaţă de 54 de metri pătraţi dintr-un apartament de trei camere nelocuit, recent renovat, contorizat, centrală termică, geamuri termopan, semi-mobilat este ofertat la 160 de euro. Un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 65 de metri pătraţi, în zona 1 Decembrie, mobilat, dotat, cu toate ultilităţile şi cu centrală termică costă 200 de euro. În zona Favorit, un apartament de două camere decomandat, la parterul unui bloc cu patru etaje, mobilat, utilat, cu centrală termică proprie se închiriază cu 150 de euro. „Chiriile în Târgu-Mureş sunt relativ mari. Totuşi, sunt multe apartamente de închiriat. Cele mai căutate sunt garsonierele, de accea preţul chiriei unei garsoniere este adesea comparabil cu al unui apartament cu două camere”, a declarat Roxana Iancu, expert imobiliar.

Alba Iulia, un oraş nu tocmai ieftin

Nici în Alba Iulia chiriile nu sunt tocmai ieftine. De exemplu, un apartament cu trei camere cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, cu garaj sub bloc, mobilat şi utilat în zona Cetate costă 180 de euro. La acelaşi preţ este oferit pentru închiriere un apartament cu două camere, pe bulevard în Cetate, într-o constucţie nouă cu lift, termopane, centrală proprie. Un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 74 de metri pătraţi, decomandat, situat pe Bulevardul Transilvaniei la etajul 1 are o chirie de 230 de euro. Pe aceeaşi stradă, un apartament de două camere cu maşină de spălat, aragaz, combină frigorifică, TV, centrală termică, termopane, mobilat, ocupabil imediat este oferit la 150 euro negociabil. „Se observă că aparatamentele mobilate modern, utilate cu maşină de spălat, televizor şi aragaz au preţuri mai mari la chirii şi sunt mai căutate”, a explicat Roxana Iancu, expert imobiliar.

La Cluj, în topul preferinţelor sunt apartamentele de lux

La Cluj, preţul chiriilor este cel mai mare. „Este normal deoarece Clujul este oraş mare, este un centru universitar. Aici vin studenţi din întreaga ţară. De aceea, cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere. Studenţii s-au orientat şi pe apartamente de 3-4 camere, în care stau mai mulţi şi îşi împart chiria”, a declarat Mariana Dunca, agent imobiliar. Astfel, o garsonieră de 22 de metri pătraţi în cartierul Gheorghieni situată la parter, ultrafinisată, mobilată, dotată cu televizor color cablu, internet, aragaz, frigider, maşină de spălat automată are o chirie de 150 de euro. Un apartament de lux cu trei camere în cartierul Zorilor, situat la etajul 1 într- un imobil de patru etaje costă 500 de euro. Apartamentul are trei camere decomandate, două băi, două balcoane, este modern mobilat şi utilat. În cartierul Mărăşti, un apartament de 67 de metri pătraţi cu trei camere, două băi şi două balcoane, mobilat, costă 300 de euro pe lună. „Nu trebuie neglijate nici cheltuielile, care în perioada de iarnă sunt mari. De aceea, la apartamentele cu 3-4 camere, locuite de mai multe persoane, întotdeauna apar probleme la împărţirea cheltuililor”, a explicat Mariana Dunca.

Ce preferă străinii

Ea spune că cel mai bine s-au închiriat în această toamnă apartamentele de lux, deşi unele au ajuns şi la 1.000 de euro. Acestea au fost preferate de cetăţenii străini, care sunt obişnuiţi cu chirii mari. „Pentru cineva care a locuit în altă ţară preţul unui apartament de lux din România i se pare de multe ori, chiar mic. La polul opus, românii vor apartamente mici, ieftine, cu maşină de spălat, frigider, aragaz, televizor şi neapărat, Internet”, a explicat Mariana Dunca.

Cele mai citite

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă