16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialStudent în străinătate. De ce?

Student în străinătate. De ce?

Tinerii constănțeni sunt atrași de condițiile de învățământ și de trai de peste hotare, dar și de perspectiva unor salarii mari după terminarea studiilor.

Din toamna acestui an, treizeci de absolvenţi ai liceelor constănţene vor merge să studieze  peste hotare, la unele dintre cele mai bune universităţi europene. Unii au plecat deja, pentru a-şi aranja cazarea, alţii sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile. Despărţirea de prieteni şi de familie nu va fi una uşoară, însă toţi sunt extrem de hotărâţi să-şi lase ţara pentru a beneficia de un salariu decent după absolvirea studiilor.

Tinerii sunt siguri că îşi vor găsi de muncă imediat ce vor termina facultatea. După trei, patru sau cinci ani, vor intra direct în pâine, cum se zice. Din discuţiile cu ei, reiese că acesta este motivul principal pentru care vor să plece în străinătate.

Vrea să scape de haosul din ţară

Una dintre absolventele Liceului Pedgogic din Constanţa vrea să studieze criminalistica în Ţara Galilor pentru a deveni detectiv. Fata spune că îi plac foarte mult logica şi ordinea, lucruri pe care nu le vede în ţara de origine. În plus, ştie deja că are foarte multe oportunităţi de angajare după ce va termina facultatea. În Ţara Galilor, taxa de şcolarizare este de 9.000 de lire. Din această sumă, Guvernul subvenţionează 5.200 de lire pe care studentul trebuie să îi ramburseze. Pentru restul de bani, studenţii aplică pentru un împrumut pe care îl vor plăti la o valoare de 9% din salariul pe care îl vor câștiga după angajare.

Constănţenii sunt atraşi în acelaşi timp de faptul că univesităţile de peste hotare dedică foarte mult timp orelor de practică, efectuate chiar şi în alte ţări. În general, pentru admitere se ţine cont de media de bacalaureat. Statele europene se implică în susţinerea financiară a viitorilor studenţi dându-le acestora oportunitatea de a accesa împrumuturi rambursabile din viitoarele salarii, care nu se compară ca valoare cu cele din România.   

Pleacă în Țara Lalelelor

Andrei Tudorache va studia informatica, din toamnă, în Olanda. Va plăti pentru studiile sale aproximativ 2.000 de euro pe an, sumă care este un ajutor din partea statului olandez, implementat din acest an, în sensul că toţi studenţii străini pot accesa între 100 de euro şi maxim 900 de euro pentru studii. Dacă termini facultatea în maxim zece ani, plăteşti doar 60% din suma pe care ai accesat-o. „Mă gândesc să îmi iau şi familia în Olanda. Voi reveni doar dacă se va schimba ceva în România.Ar trebui să se schimbe de la zero birocraţia şi nepăsarea civică din partea unora. În alte state ești tras de mână dacă arunci un pahar de plastic pe jos. Apoi, profesorii sunt prost plătiţi. În Olanda profesorii au acces la mai multă tehnologie. Se lucrează cu materiale şi tehnologii noi. M-au susţinut foarte mult ai mei. Sunt singurul lor copil şi şi-au dorit să am parte de tot ce este mai bun”, este de părere Andrei.

Specialist în IT, dar la Coventry University, în Anglia, vrea să devină şi Georgiana Silvia Popa. „În România se pune accent pe teorie, dar nu prea se aplică. Am analizat mai multe universităţi şi am consierat că aceasta mi se potriveşte cel mai bine. Iniţial am mers la târgul educaţional organizat de Integral Edu, de la care am primit o broşură cu mai multe facultăţi. Am început prin a studia acea broşură. Am stat de vorbă atunci cu profesori de la mai multe universităţi, printre care chiar de la Coventry, secţia Informatică, şi m-a atras felul lor de a explica”, povesteşte Georgiana. Şi ea a accesat un împrumut de 9.000 de lire pe an.

„În schimb eu trebuie să plătesc cazarea. Fiind primul an şi neştiind pe nimeni, am decis să mă cazez în campusul facultăţii. Cazarea este în jur de 4200 de lire pe un an. Mai trebuie să plătesc biletele de avion şi ce o să mai fie nevoie să duc un trai acolo. O să fie greu departe de familie şi de părinţi, dar sper să îmi fac mai mulţi prieteni şi să mă acomodez. Mi-ar plăcea să lucrez la o firmă cunoscută de IT. În ţară aş fi avut cele mai mari şanse să fiu profesoară. Nu mi-ar displăcea să fiu profesoară, dar salariile dacscălilor din România sunt mici. Nu mă gândesc să revin în ţară. Prefer să strâng bani să mut toată familia acolo”, este de părere fata.    

Specializare care nu se găsește în România

Un alt constănţean, George Bileca, absolvent al Liceului de Arte, va pleca tot în Anglia, pentru a deveni ceea ce şi-a dorit de mic: designer de maşini, specializare care nu există în România.

„În general, în România, nu prea sunt foarte multe oferte legate de artă. Îmi place ţara mea, dar mă gândesc la viitorul meu. Facultatea mă va costa 9.000 de lire pe an. Am făcut şi eu un împrumut la statul britanic pe care îl voi restitui când îmi voi găsi un job, plătit destul de bine. Merg pe cale sigură. Altfel nu aş fi plecat. Părinţii vor să mă vadă realizat. Cred că m-aş întoarce după ce voi lucra acolo şi voi strânge ceva bani să deschid aici ceva”, ne-a spus George care visează să creeze maşina ideală, după ce se va specializa. Cei mai mulţi constănţeni vor pleca în Marea Britanie, Elveţia şi Olanda, pentru a se specializa în informatică, inginerie sau arte.

Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...
Ultima oră
Pe aceeași temă