14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialSTS: Cei care au sunat la 112 au comunicat date despre accidentul...

STS: Cei care au sunat la 112 au comunicat date despre accidentul de elicopter

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a arătat că datele despre accidentul aviatic din Constanţa au fost comunicate de persoanele care au văzut accidentul şi au sunat la numărul 112, nu de către personalul STS, relatează Mediafax.

Sursa citată a precizat că apelul persoanelor care au sunat luni la numărul 112 pentru a anunţa prăbuşirea, în lacul Siutghiol, a elicopterului SMURD a fost transferat la ISU – SMURD, care a preluat informaţiile comunicate de acestea.

Ulterior, informaţiile au fost transmise Poliţiei, Ambulanţei şi Jandarmeriei, fiind alertate serviciile de urgenţă.

STS a aplicat întocmai metodologia referitoare la incidente de acest fel, a mai arătat Biroul de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Conform Metodologiei privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie în cazul urgenţelor primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, care a intrat în vigoare în 15 septembrie, sesizarea cazurilor de urgenţă de către cetăţeni se realizează direct la Centrele unice pentru apeluri de urgenţă ale STS, care le transferă, în vederea realizării intervenţiei, dispeceratelor de urgenţă ale agenţiilor competente.

Operatorii acestor Centre unice – după identificarea urgenţei, localizarea evenimentului în baza datelor referitoare la adresă şi a informaţiei de localizare a apelului din reţelele mobile de telefonie, a datelor apelantului sau victimei şi stabilitarea responsabilităţilor pentru soluţionarea evenimentului, conform indexului de incidente – apelează şi transferă fişa de caz dispeceratelor de urgenţă ale agenţiilor specializate de intervenţie.

La preluarea urgenţei, operatorul dispeceratului de urgenţă al agenţiei cu competenţă în soluţionarea cazului primeşte fişa de caz cu datele achiziţionate de operatorul 112 şi legătura de voce cu apelantul.

În cazul urgenţelor care necesită acţiunea mai multor agenţii, operatorul 112 transferă evenimentul la toate dispeceratele de urgenţă ale agenţiilor implicate, realizează legătura în sistem de conferinţă cu acestea şi acordă prioritate agenţiei stabilită prin indexul de incidente ca responsabilă cu natura cazului respectiv. Odată cu transferul legăturii este transferată şi funcţia de coordonare a conferinţei.

Orice informaţie ulterioară primită de la cetăţeni sau agenţii din teren referitoare la cazul semnalat va fi transferată către operatorii centrelor unice pentru apeluri de urgenţă agenţiilor implicate în soluţionarea urgenţei semnalate.

Vizualizarea poziţionării evenimentului pe hartă şi a informaţiei de localizare a apelului din reţelele mobile de telefonie este realizată separat de către fiecare agenţie.

După preluarea urgenţei, dispeceratul agenţiei, care devine din acel moment coordonatorul conferinţei, va prelua datele specifice structurii proprii, specializate, necesare intervenţiei, apoi va transfera legăturea către o altă agenţie pentru colectarea de către aceasta a datelor specifice. Ulterior, fiecare agenţie va aloca resurse şi va coordona intervenţia.

"Este interzis operatorului dispeceratului de urgenţă care coordonează conferinţa să închidă legătura înainte de a pemite dispeceratelor de urgenţă să achiziţioneze datele specifice", se mai arată în metodologie.

În situaţia în care, din datele furnizate de către apelanţi, operatorii 112 nu au suficiente informaţii pentru clasificarea apelului ca urgenţă sau non-urgenţă, această clasificare va fi realizată în cooperare cu dispecerii agenţiilor specializate de intervenţie.

După preluarea urgenţei, fiecare dispecerat de urgenţă poartă responsabilitatea aplicării planurilor proprii de acţiune implementate în sistemul 112.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decis demiterea şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Viorel Jianu, şi solicită premierului Victor Ponta să îl schimbe din funcţie pe prefectul judeţului, Radu Volcinschi, urmare a problemelor la intervenţia de după prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol.

Medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani, şi-au pierdut viaţa în urma accidentului. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operațiunile de căutare și salvare au durat peste 12 ore.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: România creşte din punct de vedere economic. Trei dovezi concrete, confirmate de INS

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, că România creşte din punct de vedere economic, el prezentând trei dovezi concrete, confirmate de INS, şi anume creştere...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. Este în stare gravă. Un agresor a fost reținut

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a fost transportat la un spital. UPDATE: Starea premierului Slovaciei este gravă. El a fost internat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă