1.5 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialStatele membre NATO se tem de o posibilă invazie militară a Rusiei....

Statele membre NATO se tem de o posibilă invazie militară a Rusiei. Alianţa Nord-Atlantică a cerut Kremlinului mai multă transparență

Alianța Nord-Atlantică se teme că Rusia ar putea folosi echipamente utilizate în manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militară, iar, în contextul în care experţi estimează că la exerciţii ar putea participa 100.000 de militari, NATO a cerut Moscovei mai multă transparenţă, scrie Mediafax.

Rusia şi Belarusul organizează Exerciţiul militar "Zapad 2017" în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Moscova a dat asigurări că exerciţiile au caracter "defensiv", urmând să participe doar 13.000 de militari.

Însă experţi occidentali cred că exerciţiile militare sunt un paravan care va permite Rusiei să poziţioneze aproximativ 100.000 de militari în Belarus, relatează site-ul israelian Ynetnews.com.

Aliaţi NATO sunt preocupaţi că Moscova ar putea lăsa şi echipamente militare în Belarus, care vor putea fi utilizate ulterior dacă preşedintele Vladimir Putin va decide o invazie militară, aşa cum a procedat în Georgia în anul 2008 şi în Ucraina în 2014.

Adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, a respins ceea ce a numit drept "mituri" occidentale "despre aşa-numita ameninţare rusă". "Au fost vehiculate cele mai improbabile scenarii. S-a ajuns să se spună chiar că Exerciţiul Zapad 2017 ar fi «o platformă pentru invadarea şi ocuparea» Lituaniei, Poloniei şi Ucrainei", a spus Fomin, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

NATO a comunicat că va trimite trei observatori la manevrele militare ruso-belaruse. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei mai multă transparenţă, pentru evitarea "incidentelor" şi a "interpretărilor greşite". Stoltenberg a propus modificarea reglementărilor Documentului Viena, al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care stipulează modalităţile de monitorizare a exerciţiilor militare.

"Acest lucru are o importsanţă specială acum, dat fiind că tensiunile sunt mai mari decât erau. Sunt mai multe activităţi militare, mai multe exerciţii, prin urmare este şi mai important, pentru a evita incidentele, accidentele şi interpretările greşite", a afirmat Stoltenberg, citat de Associated Press.

Cele mai citite

Oscar se desparte în lacrimi de Shanghai Port după 8 ani!

După opt ani petrecuți la Shanghai Port, fostul mijlocaș al lui Chelsea, Oscar (33 de ani), a jucat ultimul său meci pe teren propriu...

Propunerea lui Trump pentru pace în Ucraina. Ce se întâmplă cu aderarea la NATO

În public și în privat, consilierii lui Donald Trump fac propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Din afirmațiile lor, reiese că autoritățile...

CCR a respins cele patru sesizări privind anularea alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională s-a reunit într-o ședință adminstrativă, joi seara, pentru a decide dacă cele patru sesizări depuse joi, pentru anularea prezidențialelor după desecretizarea documentelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă