20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialStafilococul auriu închide maternitatea din Rădăuţi, după ce a fost modernizată

Stafilococul auriu închide maternitatea din Rădăuţi, după ce a fost modernizată

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus închiderea maternităţii din municipiul Rădăuţi, pentru o perioadă de zece zile, după ce mai mulţi bebeluşi au contractat stafilococul auriu meticilino rezistent, foarte agresiv, ce poate cauza boli grave, conducând chiar la deces, a declarat, adjunctul DSP Suceava, Cătălina Zorescu, conform Agerpres.

DSP Suceava a dispus o anchetă în acest caz, s-au preluat probe pentru analize din secţii şi de la personal, iar un rezultat ar putea fi dat publicităţii pe 30 decembrie. În opinia lui Zorescu, cel mai probabil se poate vorbi despre neglijenţă în serviciu, personalul fiind acela care nu ar fi respectat normele de igienă impuse de legislaţia în vigoare.

Cei şase bebeluşi au ajuns pe rând în secţia de chirurgie infantilă a Spitalului Judeţean Suceava, începând din data de 16 decembrie, iar decizia de închidere a maternităţii s-a luat pe 18 decembrie. Potrivit lui Zorescu, bebeluşii au suferit intervenţii chirurgicale, din cauza unor abcese cu diverse localizări, unul dintre aceştia fiind într-o stare mai gravă, deoarece a fost diagnosticat cu osteomielită de femur, adică o infecţie a osului femural.

Citeşte şi: Maternitatea Bucur beneficiază de un incubator nou

Primele cazuri de infecţie s-au înregistrat din 19 noiembrie, dar nu a fost anunţată DSP Suceava. Un episod de infecţie nozocomială, cu piocianic, s-a mai înregistrat în Maternitatea Rădăuţi în luna iunie a acestui an, iar DSP a dispus închiderea pentru o perioadă de o lună. Potrivit lui Zorescu, există şi o mamă care ar fi contractat infecţia, dar nu a oferit detalii despre caz.

Maternitatea Rădăuţi, reabilitată şi modernizată cu 8 milioane de lei, bani proveniţi de la Banca Mondială, a fost inaugurată pe 4 decembrie 2013. Vara trecută, pe perioada lucrărilor, nu a fost închisă, ci doar schimbate locaţiile în care funcţiona. Nu s-a dispus sistarea activităţii pe perioada lucrărilor deoarece, prin contract, potrivit managerului Spitalului Municipal Rădăuţi, Dorin Tibeică, Ministerul Sănătăţii a cerut ca maternitatea să funcţioneze.

DSP Suceava face o anchetă epidemiologică la maternitate, urmând să stabilească dacă este vorba despre culpă medicală, neglijenţă în serviciu sau ambele, să ia măsuri în consecinţă şi să decidă dacă deschide sau prelungeşte măsura de sistare a activităţii în maternitate.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă