22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialSportivii de etnie maghiară, atraşi de Ungaria? “Dragoste cu de-a sila nu...

Sportivii de etnie maghiară, atraşi de Ungaria? “Dragoste cu de-a sila nu se poate!”

Tunde Balazs, una dintre cele mai talentate patinatoare junioare, din România, a decis ca pe viitor să concureze pentru Ungaria. Ea calcă pe urmele schioarei Edit Miklos, care a ales Ungaria, după ce a făcut performanţă sub drapelul românesc, iar în viitor s-ar putea ca alţi juniori să le urmeze. Totuşi Alexandru Epuran, şeful de misiune al delegaţiei României la Soci, declară pentru România Liberă că în aceste cazuri este vorba şi despre modul în care simte sportivul „mai ungureşte, sau mai româneşte”.

Ultimul caz al unei sportive care renunţă la a mai reprezenta România în favoarea Ungariei este cel al patinatoarei Tunde Balazs. Dacă este o pierdere sau nu pentru ţara noastră se va vedea în viitor, dacă sub noul drapel se va descurca mai bine. Totuşi Epuran consideră că România încă mai are juniori talentaţi, în cazul cărora nu s-a pus problema de a-şi părăsi ţara şi care au nevoie de mai multă susţinere. Despre Balazs spune că nu a auzit, însă asta probabil şi pentru că patinatorii, în general, nu s-au făcut foarte remarcaţi.

„Este păcat ce se întâmplă. Totuşi nu ar trebui să facem un caz din asta. Este o Europă liberă, o ţară liberă, iar sportivii pot alege pentru cine vor să concureze. Problema este şi cea a contractelor pe care ar trebui ca aceşti sportivi să le semneze cu cluburile, cu federaţiile. Nu poţi să faci contracte prin care să-i ţii legaţi la nesfârşit, orice contract are şi o clauză de reziliere. Iar în unele cazuri sportivii refuză orice contract, însă tot trebuie să-i chemi la naţională pentru că sunt foarte buni (n.r. cazul Edit Miklos).” Epuran spune că mai trist decât cazul patinatioarei a fost cel al schioarei Edit Miklos, în care s-au investit bani pentru a ajunge la nivelul său de performanţă, la JO Vancouver ea participând pentru România. „Totuşi a fost trimisă în străinătate să se pregătească, s-au cheltuit nişte bani. Acolo nu a dormit în gări şi nici nu vă imaginaţi că mâncat hamburgeri la colţul străzii.”

Sportivii care părăsesc România, la fel cum a fost şi cazul lui Cătălin Dumitrescu, patinatorul care a ales Germania, invocă deseori condiţiile aproape imposibile pentru a putea face performanţă. Însă dincolo de aceste lucruri mai este şi aspectul sentimental. „În cazul lui Edit probabil a fost şi vorba de ce simte mai mult, ungureşte sau româneşte. Dragostea cu de-a sila nu se poate.”

Balazs a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Soci deoarece nu a mai putut concura în a doua etapă de Cupă Mondială, după ce s-a accidentat într-un cantonament în Turcia. Ea este una dintre campioanele naţionale la juniori, din probele de la patinaj.

Pierdem sportivi care „simt ungureşte”, o câştigăm pe Ania Caill

Migrarea sportivilor de la o ţară la altă este un fenomen care există şi în alte zone ale Europei, unde se investesc zeci de milioane în sport, nu doar în România. Faptul că federaţiile nu au suficienţi bani pentru a investi în baze sportive şi pentru a-şi ţine în loc juniorii este una dintre problemele sportului românesc, astfel că atunci când un sportiv alege să candideze sub tricolor deşi are opţiunea Franţei este un lucru mare.

Ania Caill, o junioară de 18 ani, pe jumătate franţuzoaică, a ales să reprezinte România deşi încă îşi mai îmbunătăţeşte pronunţia în limba română. Dincolo de orice ar simţi ea, franţuzeşte sau româneşte, în cazul Aniei un factor decisiv pentru a alege lotul tricolor a fost posibilitatea de a se remarca mai uşor decât în cel al Franţei. Totuşi Epuran preferă să nu vorbească despre viitor, dacă o vom pierde şi pe Caill sau nu. „Ea este un copil extraordinar de bun. Merită tot respectul şi toată dragostea noastră. Nu e uşor ca la anii ei să te califici la Olimpiadă.”

Rezultatele românilor la Soci au fost unele în concordanţă cu realitatea sporturilor de iarnă din România. Deşi ţara noastră este una din partea de jos a clasamentului, Epuran consideră că deocamdată este important că vine din urmă o generaţie tânără cu poftă de victorie. „Toţi aceşti tineri care au fost la Soci au făcut o treabă bună prin faptul că s-au calificat în turneul final. Eu am un regret personal, lipsa unei echipe la proba de ştafetă de la biatlon. Nu ne putem baza doar pe câţiva schiori, precum Eva Tofalvi.”

Chiar înaintea interviului acordat României Libere Epuran se pregătea să meargă să-l susţină pe Zoltan Kelemen la proba masculin cu program liber din cadrul competiţiei de patinaj artistic. Despre Zoltan, un alt sportiv talentat de etnie maghiară, Epuran a spus că este muncitor şi îşi vede de treaba lui. „El este acum susţinut de noi. Oamenii muncitori ca el nu se ţin de prostii şi au tot sprijinul nostru”, încheie Epuran.

Şeful delegaţiei române s-a declarat mulţumit de mondul în care au fost organizate Jocurile Olimpice de la Soci, cel puţin în ceea ce priveşte cazarea sportivilor, modul în care au fost rezolvate problemele minore apărute pe parcurs dar şi desfăşurarea competiţiilor.

Cele mai citite

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...
Ultima oră
Pe aceeași temă