0 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialSpecialiștii încep analizele pentru elucidarea misterului dispariţiei avionului malaysian

Specialiștii încep analizele pentru elucidarea misterului dispariţiei avionului malaysian

Experţi şi anchetatori vor începe, miercuri după-amiaza, la Toulouse, să analizeze fragmentul de Boeing 777 găsit în Réunion, informează Mediafax.

Astfel, specialiștii speră să stabilească originea şi posibilitatea ca fragmentul găsit să provină din avionul care asigura zborul MH370, dispărut misterios deasupra Oceanului Indian în 2014.

După ce a fost descoperit pe o plajă de pe insulă miercuri, la 16 luni de la dispariţia zborului MH370, acest fragment de aripă de avion – numit “flaperon” – de aproximativ doi metri pe doi, a “fost identificat în mod oficial ca fiind o bucată dintr-un Boeing 777”, anunţa duminică Ministerul malaysian al Transporturilor,  conform AFP.

Citește și: Descoperirea care ar putea rezolva misterul cursei malaysiene dispărute în 2014

Probabilitatea să fie vorba despre zborul MH370, care a dispărut de pe radare pe 8 martie 2014, este reală, având în vedere faptul că niciun accident aerian nu a implicat acest tip de avion în această regiune a lumii.

Lada cu flaperonul, care a ajuns sâmbătă în Franţa, urmează să fie deschisă “miercuri, la începuutul după-amiezii (ora Franţei)”, într-un laborator militar, la Balama, la periferia oraşului Toulouse, a anunţat o sursă apropiată dosarului.

Autorităţile australiene au anunţat miercuri că proveninţa fragmentului găsit pe Insula Réunion urmează să fi confirmată până la sfârşitul săptămânii.

Citește și: Încă un pas spre elucidarea misterului dispariţiei avionului malaysian

“Autorităţile malaysiene şi franceze ar putea să fie în măsură să facă o declaraţie oficială cu privire la provenienţa acestui flaperon săptămâna aceasta”, a declarat vicepremierul australian Warren Truss.

Expertizele atât de aşteptate vor fi efectuate începând de miercuri, în prezenţa unor reprezentanţi francezi (justiţia franceză s-a sesizat în legătură cu cazul deoarece patru dintre cele 239 de persoane date dispărute sunt francezi), malaysieni (avionul căutat aparţine companiei naţionale Malaysia Airlines), chinezi (153 de dispăruţi), americani şi Boeing (constuctorul avionului).

Anchetatorii vor începe prin a verifica natura bucăţii şi de la ce tip de avion provine, confruntând observaţiilor lor cu numărul de serie, planurile solicitate constructorului, materialele utilizate, procedurile de fabricare, ş.a.m.d. Pe fragment se află inscripţia “657BB”, care arată, potrivit mai multor experţi, că este vorba despre un flaperon de Boeing 777.

Numărul de serie, vopseaua şi inscripţiile

Analiza urmelor de vopsea şi anumitor inscripţii ar urma să facă lumină pentru anchetatori.

“Fiecare companie aeriană vopseşte într-un anumit fel şi putem identifica (astfel) dacă este vorba despre o vopsire provenind de la Malaysia Airlines. Dacă vopseaua este folosită de către Malaysia şi alte companii, vom putea, posibil, să avem o certitudine mai mare, deoarece celelalte companii poate că nu utilizează, de exemplu, (avioane de tip) Boeing 777”, a declarat un fost director al Biroului de Anchete şi Analize (BEA), Jean-Paul Troadec.

“Compania aeriană poate că a adăugat inscripţii pentru mentenanţă, de tipul «a nu se utiliza». În funcţie de formula folosită şi de modul în care este scrisă, aceste informaţii oferă de asemenea o idee despre originea avionului”, a adăugat Bascary.

Structura metalică a obiectului va fi şi ea analizată, “cu mijloace moderne fizice şi chimice, mai ales cu un microscop electronic care poate mări de până la 100.000 de ori”, potrivit lui Bascary.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, expertiza se va concentra în primul rând asupra aspectelor tehnice.

Studierea crustaceelor de pe flaperon, dar şi de pe fragmentele de valiză descoperite pe aceeaşi plajă ca bucata de aripă, experizate într-un laborator din regiunea pariziană, va ajuta prea puţin la identificarea zborului.

În opinia unor cercetători, specia şi vârsta acestor crustacee ar putea însă să permită să se determine cât timp a stat bucata de avion în apă, temperatura acestei ape, traiectoria pe care a urmat-o. Ceea ce ar oferi indicii despre o zonă în care să fie lansate căutări ale altor eventuale fragmente.

În opinia psihologului Carole Damiani, identificarea cu certitudine a fragmentelor avionului dat dispărut le va permite, în fine, familiilor victimelor “să ïntre într-o perioadă de doliu”.

Cele mai citite

Prețul aurului a atins un maxim istoric

Gramul de aur s-a scumpit luni cu 6,9502 lei (2,34%), ajungând la o cotaţie de 303,8212 lei, de la 296,8710 lei, cât anunţase miercuri...

Festivalul de film fantastic Dracula TiMes, parte a Dracula Film Festival, s-a încheiat

Dacre Stoker, stră-stră-nepotul lui Bram Stoker, autorul cărții Dracula (1897), a participat la Dracula TiMes cu prezentarea „Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii...

Mircea Bravo, accident cu mașina. Polițiștii l-au testat antidrog

Vloggerul Mircea Bravo a fost implicat într-un accident rutier în Beiuș, județul Bihor. El ar fi pătruns pe sensul opus de circulație și ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă