12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSpaţiul aerian grec, încălcat de mai multe avioane de luptă turceşti

Spaţiul aerian grec, încălcat de mai multe avioane de luptă turceşti

Spaţiul aerian al Greciei a fost încălcat, marţi, de peste 20 de ori de şase avioane militare au încălcat, deasupra insulelor din estul şi centrul Mării Egee, scrie AFP, citată de Agerpres.

Potrivit agenţiei publice de presă ANA, încălcările au avut loc înaintea unei preconizate operaţiuni a NATO împotriva traficanţilor de migranţi în Marea Egee. 

Două avioane turceşti erau înarmate şi au fost prinse în colimator în două rânduri de avioane de luptă greceşti, informează AFP. 

Incidente intervin într-un moment în care un grup naval al NATO este pe punctul de a lansa patrule în apele care separă Turcia de Grecia cu scopul de a descuraja traficanţii să mai intermedieze traversarea mării de către mii de migranţi care fug de conflicte în special din Siria şi Irak pentru a ajunge în Europa, uneori cu riscul vieţii lor. 

Grecia se teme ca Ankara să nu utilizeze criza migranţilor pentru a-şi întări prezenţa militară în Marea Egee, unde cele două ţări membre ale NATO îşi dispută suveranitatea unor insule. 

În 1996, un incident pe insuliţa Kardak (Imia, pentru greci), apropiată de coastele occidentale turceşti şi disputată de mai mulţi ani de Ankara şi Atena, a fost cât pe ce să degenereze în conflict armat. 

Grecia s-a declarat dispusă să lucreze cu Turcia împotriva reţelelor de traficanţi, dar cere ca Ankara să aplice un acord bilateral de returnare a migranţilor sosiţi pe teritoriul elen.  Mii de migranţi continuă să traverseze zilnic Marea Egee venind din Turcia, unii dintre ei pierzându-şi viaţa. Europa se confruntă cu cea mai gravă criză migratorie de la cel de-al Doilea Război Mondial prin sosirea a peste un milion de migranţi în 2015, dintre care 850.000 pe Marea Egee, prin Turcia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă