13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialŞomajul din Statele Unite a coborât în decembrie la 8,5%, minimul a...

Şomajul din Statele Unite a coborât în decembrie la 8,5%, minimul a aproape trei ani

Şomajul din Statele Unite a scăzut de la 8,7% în noiembrie la 8,5% în decembrie, minimul a aproape trei ani, a anunţat vineri Departamentul Muncii, ca urmare a creşterii peste aşteptări a numărului de angajaţi, excluzând sectorul agricol, transmite Reuters şi Mediafax.

Rata şomajului pentru noiembrie, raportată anterior la 8,6%, a fost revizuită la 8,7%.

Numărul de locuri de muncă, fără cele din sectorul agricol, a urcat cu 200.000 în decembrie, maximul a trei luni şi peste aşteptările analiştilor de 150.000.

Economia americană trebuie să susţină ritmul actual de înfiinţare de locuri de muncă pentru a semnala că are loc o recuperare economică robustă.

Economia trebuie să înfiinţeze locuri de mună şi mai rapid pe parcursul unei perioade mai lungi pentru un impact mai puternic asupra celor 20 de milioane de americani care au ajuns şomeri sau angajaţi cu program redus din cauza recesiunii din 2007-2009.

Întrucât piaţa muncii este departe de a fi sigură, criza din Europa rămâne nerezolvată, iar tensiunile privind Iranul ameninţă să determine o creştere a preţului petrolului, economia americană se confruntă cu dificultăţi majore, scrie Reuters.

Analiştii se aşteaptă ca recuperarea economică să încetinească în prima parte a anului.

Creşterea numărului de locuri de muncă din decembrie a fost asigurată în întregime de sectorul privat, unde s-au înregistrat 212.000 de noi posturi. În sectorul public, numărul de slujbe a scăzut cu 12.000.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă