14.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialSocietatea Lignitului, o afacere pentru baietii destepti

Societatea Lignitului, o afacere pentru baietii destepti

Statul roman ar putea ajunge sa rascumpere pachetul majoritar de 65,89% din actiunile SNLO de la o firma privata, platind 60 de milioane de euro. Jongleriile cu creantele falimentarei ICM SA baga milioane de euro in buzunarele firmelor de lichidare, care au de recuperat 20.000 de miliarde de lei vechi.

Statul roman scapa printre degete Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO). In contul datoriilor de 2.100 de miliarde de lei vechi pe care societatea le avea catre SC Inchidere Conservare Mine (ICM) SA, 65,89% din capitalul social al SNLO a fost preluat de aceasta societate in 2005. ICM este o societate de stat aflata la ora actuala in procedura de faliment pentru datorii de peste 20.000 de miliarde de lei vechi catre bugetul statului. Inainte de pronuntarea falimentului actiunile SNLO au fost transferate prin protocol catre Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Lichidatorul ICM SA, firma craioveana BNP Consult, a cerut in instanta anularea acestui protocol, lucru pe care l-a si obtinut, printr-o hotarare judecatoreasca (nr. 1152/16 noiembrie) a Tribunalului Gorj. Decizia instantei este definitiva si executorie, insa poate fi atacata cu recurs. Acest lucru nu va impiedica insa lichidatorul sa se inscrie ca actionar la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), dupa cum ne-au precizat reprezentantii firmei amintite. "Am castigat actiunile pe care ICM le transmisese prin protocol catre MEF. Dupa redactarea hotararii ne vom inscrie ca actionari la ONRC", a afirmat Vlad Babov, directorul BNP Consult. Directorul SNLO, Eugen Davidoiu, a declarat presei locale: "SNLO nu a fost parte in proces. Am vazut, in cele din urma, hotararea si m-am crucit. Am constatat din dosar ca MEF a fost citat si nu s-a prezentat niciodata, nici intampinare nu au depus. Mi s-a spus de catre juristii din minister ca drumul Bucuresti-Targu Jiu este lung. Nu este posibil ce s-a intamplat".

Lichidatorii se bat pe ICM

Procedural, pachetul majoritar de actiuni la SNLO poate fi evaluat si scos pe piata, banii urmand sa intre in bugetul de stat. Megaafacerea a atras in jurul ei firmele de lichidare, care au cel mai mult de castigat. Oficial, BNP Consult nu divulga comisionul pe care il percepe in prezent. Neoficial, acest comision este de 10%. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), principalul creditor al ICM SA, a organizat recent o selectie de oferte pentru a-si desemna in adunarea creditorilor propriul lichidator. Conform noilor prevederi in domeniu, lichidatorul nu mai este numit direct de judecatorul sindic, ci este propus de adunarea creditorilor. Scandalul pe tema lichidarii ICM SA este in toi. ANAF a ales in urma selectiei societatea Siomax Targu Jiu, cu un comision de 0,89% din suma recuperata, in detrimentul actualului lichidator, BNP Consult, numit de judecatorul sindic. Noua societate de lichidare trebuie votata in adunarea creditorilor, care insa a fost amanata pentru vicii de procedura, dupa cum acuza reprezentantii Siomax. "Prima adunare a creditorilor s-a amanat din viciu de procedura. Lichidatorul BNP Consult a "uitat" sa anunte ordinea de zi, asa ca sedinta s-a reprogramat pe 19 decembrie, cand creditorii ne vor desemna lichidatori ai ICM SA. Cred ca aceste amanari se fac intentionat deoarece firma BNP castiga miliarde de lei. Numai in noiembrie au castigat 40 de miliarde de lei vechi", acuza Mariana Somnea, reprezentantul Siomax.

Statului i se sugereaza sa-si rascumpere actiunile
Gheorghe Paraschivu, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Gorj, reprezentant in teritoriu a ANAF, spune ca este o problema de zile pana cand Siomax va fi desemnata lichidator deoarece "ceea ce a facut pana acum lichidatorul a facut fara anuntarea creditorilor".
Directorul Vlad Babov de la BNP Consult spune ca a contestat rezultatul selectiei facute de ANAF la Curtea de Apel Craiova. "Cauza se va judeca la inceputul lunii ianuarie 2008. Daca vom avea castig de cauza, selectia va fi reluata", anunta Babov.

VARIANTA

» Castig la recurs

Marin Condescu, liderul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), are si el un punct de vedere in aceasta poveste.
"Exista posibilitatea ca procesul pentru SNLO sa fie castigat la recurs sau ca actiunile sa fie rascumparate de stat. La SNLO nu s-a stiut ce se intampla. Sigur ca cineva ar putea sa cumpere cu 60 de milioane de euro actiunile, exista destule companii cu putere financiara.
Ce se poate constata acum este ca ministerul nu are o strategie de privatizare sau se incearca o privatizare aiuritoare", a declarat Condescu.
Interesant este ca BNP a si inaintat o adresa catre MEF prin care propune ministerului sa "rascumpere" actiunile. "Este impropriu spus "rascumparare", dar trebuie sa se ia o hotarare, este o unitate strategica in sistemul energetic care ar putea ajunge pe piata libera", a precizat directorul Babov.
Daca statul "rascumpara" actiunile, comisionul de succes al lichidatorului numai in afacerea SNLO este de peste 200 de miliarde de lei vechi.

Cele mai citite

Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza privind deficitul guvernamental al României în 2024

Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, graţie accelerării consumului privat şi veniturilor mai mari, dar...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Lawrence Wong a depus miercuri jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al Singapore

Lawrence Wong a depus jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al statului Singapore și este doar al patrulea lider de la independență, încheind...
Ultima oră
Pe aceeași temă