20.6 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialSocialistii francezi la ora adevarului

Socialistii francezi la ora adevarului

Opozitia socialista din Franta era ieri in mare fierbere: cei 220.000 de membri ai partidului au fost chemati sa desemneze prin vot persoana care ii va reprezenta la alegerile prezidentiale de anul viitor. Sigura pe victorie, charismatica Segolene Royal ar putea transa rapid confruntarea cu contracandidatii sai, Laurent Fabius si Dominique Strauss-Kahn.
Votul in cele 105 filiale s-a desfasurat pana la ora locala 22,00, iar verdictul urma sa fie anuntat in cursul noptii. Conducerea Partidului Socialist (PS) miza pe o participare masiva a aderentilor. Votul prin procura nu a fost permis. Dupa numararea buletinelor de vot, filialele teritoriale au trimis rezultatele printr-un nou sistem informatic, menit sa previna eventuale fraude.
Potrivit unor surse apropiate PS, recente aprecieri interne o creditau pe Segolene Royal cu 52-53% din voturi. Un asemenea rezultat i-ar permite sa fie aleasa din primul tur. In caz contrar, un nou tur de scrutin va fi organizat pe 23 noiembrie.
In varsta de 53 de ani, Segolene Royal are o indelungata cariera politica, remarcandu-se prin atasamentul fata de ideea de “ordine”. Desi unii au acuzat-o de deviere de dreapta, Royal a uimit multa lume prin solutiile propuse. De exemplu, intr-o vreme cand periferiile marilor orase franceze sunt un butoi cu pulbere, ea se pronunta pentru inregimentarea militara a unor tineri delincventi, in cadrul “misiunilor umanitare”. Militanta socialista viseaza la o “democratie participativa”, in care accentul sa fie pus pe educatie si ecologie. Ea se poate lauda de pe acum ca este singurul adversar pe masura al dreptei. In eventualitatea unei confruntari la prezidentialele din 2007 cu actualul ministru de Interne, Nicolas Sarkozy, scorul ar fi egal, arata sondajele.
In ultimele doua zile, rivalii vajnicei socialiste au trecut la atac. Laurent Fabius, cotat cu sansa a treia si perceput multa vreme ca un “social-liberal”, a inceput sa vehiculeze spectrul unor posibile fraude. Iar Dominique Strauss-Kahn l-a acuzat pe numarul 1 in partid, Fran·ois Hollande, tovarasul de viata al Segolene Royal, ca nu a fost impartial in timpul campaniei pentru investitura. Acelasi “DSK”, adept al unei social-democratii moderne, a negat ca ar fi spus vreodata ca adversara sa “ar face mai bine sa stea acasa si sa-si citeasca fisele de bucatarie”.
Unii s-au grabit sa laude modul de organizare a campaniei interne a PS, care ar conferi formatiunii “un suflu tineresc”. Impresia se datoreaza insa mai putin ideologilor socialisti cat prezentei in competitie a unei personalitati interesante ca Segolene Royal.

Cele mai citite

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă